"Манчестър сити" защити титлата във Висшата лига след един от най-вълнуващите сезони в европейския клубен футбол. Тимът на Пеп Гуардиола спечели бясната надпревара с "Ливърпул" след категоричен успех с 4:1 при гостуването си на "Брайтън" в последния ден от сезона.

"Сити" записа 14-а поредна победа в първенството и завърши сезона с 98 точки. "Гражданите" изпревариха "Ливърпул" само с една точка, след като и "мърсисайдци" спечелиха последния си мач за сезона - 2:0 срещу "Уулвърхемптън" на "Анфийлд".

"Сити" стана шампион на Англия за шести път в своята история и се изравни със "Съндърланд" със шестото място във вечната класация. Повече титли имат само "Астън вила" (7), "Евертън" (9), "Арсенал" (13), "Ливърпул" (18) и "Манчестър юнайтед" (20).

"Гражданите" са първият отбор от десет години насам, който защитава титлата във Висшата лига. За последно това направи градският съперник "Манчестър юнайтед" през сезон 2008-09.

"Ливърпул" пък стана първият отбор в историята, който с толкова голям брой точки (97) и с толкова малък брой загуби (1), не успява да се пребори за първото място. Червените остават без титла от 1990 г.

Финалният ден от сезона започна отлично за "Ливърпул". Садио Мане даде аванс на "мърсисайци" срещу "Уулвс" в 17-ата минута. Трент Александър-Арнолд беше изведен отдясно и центрира остро по земята. Няколко бранители на гостите се разминаха с топката и тя стигна до Мане, който от вратарското поле я насочи в мрежата.

В Брайтън домакините дадоха надежди на "Ливърпул", след като изненадващо поведоха срещу "Сити" в 27-ата минута Глен Мъри се възползва от подаване на Паскал Грос и откри резултата.

"Сити" обаче имаше нужда от по-малко от минута, за да изравни. Серхио Агуеро се измъкна зад защитата след подаване на Давид Силва и насочи топката покрай Матю Райън.

В 38-ата минута централният защитник Еймерик Лапорт осигури спокойствие на шампионите, след като отбеляза с глава след центриране от корнер на Рияд Марез.

В 63-ата минута алжирското крило сложи точка на спора с трети гол след нова асистенция на Давид Силва. Девет минути по-късно Илкай Гюндоган сложи точка на спора и на битката за титлата.

На "Анфийлд" "Ливърпул" също подпечата победата си срещу "Уулвс" след втори гол на Мане, но това се оказа недостатъчно, за да бъде сложен край на дългото чакане за титла.

Мане събра 22 попадения през сезона и раздели "Златната обувка" със съотборника си Мохамед Салах и Пиер Емерик-Обаеняг, който вкара два гола за победата на "Арсенал" с 3:1 срещу "Бърнли". Агуеро завърши с 21 гола.

"Челси" спечели бронзовите медали във Висшата лига, въпреки че не успя да спечели последния си мач за сезона. Тимът на Маурицио Сари направи нулево равенство при гостуването си на "Лестър" и завърши със 72 точки. "Тотнъм" остана с точка по-малко, след като завърши 2:2 с "Евертън" у дома.

"Арсенал" финишира на пето място със 70 точки. "Манчестър юнайтед" продължи кошмарния край на сезона си след домакинска загуба с 0:2 от изпадналия "Кардиф" и завърши на шеста позиция с 66 точки.

Дневник