Фернандо Гавирия от тима на UAE Emirates спечели третия етап в Обиколката на Италия. Колумбиецът взе петата си победа в Джирото и седма в триседмичните надпревари в едва три участия. Успехът на 24-годишния спринтьор обаче дойде след дисквалификация на Елиа Вивиани от "Декьонинк Куикстеп". Италианецът спечели 220-километровата отсечка между Винчи и Орбетело.

Вивиани надви Гавирия и Арно Демар (FDJ) във финалния спринт, но няколко минути по-късно комисарите на Международния колоездачен съюз (UCI) го дисквалифицираха заради опасна маневра спрямо съперник. При развиването на своя спринт, излизайки от въздушната струя на Паскал Акерман ("Бора"), Вивиани затвори Матео Москети ("Трек").

"Не се чувствам победител, защото такъв е Елиа. Той е много добър мой приятел и бивш съотборник. Елиа прави всичко много добре, тренира много професионално и иска винаги да бъде перфектен, съжалявам за него и се чувствам зле. Надявам се в следващите дни да наградя отбора си с истинска победа", каза след награждаването си на подиума Гавирия, като не се зарадва на успеха.

Времето на победителя е 5:23.19 часа със средна скорост 40.83 км/ч. Етапът беше белязан от само един колоездач, който се откъсна - Шо Хацуяма. Японецът караше сам 145 км преди да бъде хванат от основната група. През целия ден имаше опасност от силен страничен вятър, който да разкъса групата, но това не се случи.

От "Декьонинк Куикстеп" отказаха да коментират официално, като част от колоездачите пуснаха съобщения в социалните мрежи. Генералният мениджър Патрик Льофебър написа в профила си в "Туитър": "Какво смешно решение на журито".

Освен етапната победа Вивиани получи и много тежка санкция. Той беше глобен с 500 франка, получи наказание от 30 секунди в генералното класиране и е с 50 точки наказание в класацията за цикламената фланелка, която се присъжда на най-добрия спринтьор. Вивиани е шампион на Италия и носител на цикламеното трико в Джирото от миналата година, когато спечели четири етапни победи.

"Беше много хаотичен финал, опитах да спринтирам по най-добрия начин. Елиа просто тръгна и беше много по-бърз от останалите. Не мога да взема отношение дали това решение е правилно или не, не решавам аз", каза след етапа и Москети, който беше затворен от италианеца.

В генералното класиране лидер продължава да бъде Примож Роглич, който има аванс от 19 секунди пред Саймън Йейтс ("Мичълтън Скот") и 23 пред Винченцо Нибали. В топ 10 настъпи само една промяна, като Тао Харт изгуби близо две минути и от седмо място падна до 57-о.

За цикламената фланелка поведе Гавирия, който събра 58 точки. Колумбиецът има с осем повече от Паскал Акерман и девет от Арно Демар. При катерачите лидер остава Джулио Чиконе, а сред колоездачите до 25 години води Мигел Анхел Лопес.

Дневник