Българският футболен съюз (БФС) е получил похвали от звената в УЕФА, работещи за борбата срещу уреждането на мачове. Поздравленията са дошли за "бързата работа" на ръководената от Борислав Михайлов организация.

"Българският футболен съюз получи поздравителни адреси от интегрити службите на УЕФА за бързата си реакция за пресичане на практиките за уговаряне на футболни срещи", пише в сайта на БФС.

Преди два дни Михайлов заяви, че случаят с "Верея" няма да се отрази на футболния съюз. Клубът от Стара Загора беше изваден от Първа лига заради получени сигнали за съмнителни мачове.

"Няма как да има други замесени отбори, защото става въпрос за пет мача на един и същ отбор. Самите ръководители на "Верея" са знаели за това нещо, били са и глобени. Никъде не е цитиран друг отбор. Работим много сериозно срещу черното тото. Преди четири години имаше 46 сигнала срещу български отбори. Сега има пет срещу български отбор. По правилник на петия сигнал отборът се вади от групата", каза президентът на БФС.

Футболният съюз обяви, че "продължава активната си политика за борба с нерегламентираните практики в най-популярната игра". "Във връзка с това в последните дни бяха проведени серия от работни срещи с представители на световния лидер в анализирането и лансирането на спортни данни и дигитално съдържание – Sportradar, по повод изтичането на първия период от двугодишния договор между партньорите, сключен през февруари 2018 г."

Компанията предоставя система за мониторинг на съмнителни залози по цял свят и отчита, ако има подозрителни дейности и нередности в тази област с цел борба срещу предварителното уговаряне на мачове и запазването на престижа на футбола и спорта. 

Дневник