Английският клубен футбол ще помни винаги настоящия сезон, след като четири клуба достигнаха до финалите в двата европейски турнира Шампионската лига и Лига Европа. "Ливърпул", "Тотнъм", "Челси" и "Арсенал" обаче изразиха своето недоволство от малкия брой билети, които са отпуснати на клубовете - финалисти в надпреварите.

За финала в Шампионската лига на 1 юни в Мадрид, в който ще спорят "Ливърпул" и "Тотнъм", клубовете получават едва 33 хиляди билета общо. Капацитетът на стадион "Уанда метрополитано" е 68 хиляди места. Голяма част от билетите обаче са за партньори на Европейската футболна централа (УЕФА).

Още по-малко са билетите за клубовете, които ще играят във финала в Лига Европа. "Арсенал" и "Челси" се изправят един срещу друг на 29 май в Баку, като получават едва по 6000 билета.

"Всички в "Арсенал" сме щастливи, че достигнахме до финала на Лига Европа и всички ние с нетърпение очакваме мача с "Челси". Въпреки това сме изключително разочаровани от факта, че УЕФА може да ни отпусне само 6000 билета за стадион с капацитет от 60000 места", пише в съобщението.

"От името на нашите фенове бихме искали да разберем какви са критериите, по които се избира мястото за провеждане на финали, както и изискванията за феновете, дали се взимат под внимание. Гледайки напред, призоваваме УЕФА да има предвид материално-техническото обезпечаване и исканията на привържениците при избора си за провеждането на финали, тъй като случващото се през този сезон е неприемливо и не бива да се повтаря. Ще се радваме да се включим в обсъжданията в бъдеще, за да се избегне повторение на настоящата ситуация", пишат още от "Арсенал".

"Артилеристите" имат 45 хиляди притежатели на сезонни карти, които няма да могат да се възползват от тях и да гледат срещата.

Негативно към ситуацията се отнесе и мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп, който призова градовете домакини да бъдат избирани по-внимателно. "За много хора ще бъде истинско предизвикателство да стигнат изобщо до Баку", каза Клоп.

В общо писмо фенските организации на "Ливърпул" и "Тотнъм" се обърнаха към УЕФА и нейните партньори. Те обявиха, че са ги призовали да върнат част от полагащите им се билети.

"Помолихме "Нисан", "Плейстейшън", "Газпром", "Пепси", "Сантандер", MasterCard, "Хайнекен" и други, да помогнат да възстановим баланса."

Дневник