УЕФА защити решението си да организира финала Лига Европа в Баку. Столицата на Азербайджан ще приеме спора за трофея на 29 май между "Челси" и "Арсенал", "артилеристите" поискаха обяснение от Европейската футболна асоциация за неудобствата, съпътстващи пътуването на феновете.

В писмо до УЕФА от "Арсенал" обясниха, че привържениците им изпитват трудности с осигуряването на полети и места за престой в Баку. За да гледат любимците си феновете на двата отбора ще трябва да се отправят на дълго пътуване, като разстоянието между Лондон и столицата на Азербайджан е близо 10 000 км.

"УЕФА се ангажира да избере домакини чрез справедлив и прозрачен процес по кандидатстване, като кандидатите трябва да предоставят доказателства за способността си да организират събитието на базата на редица критерии", каза турнирният директор на УЕФА Джорджо Маркети.

Той допълни: "Процесът по кандидатстване се провежда няколко години по-рано, което означава, че точните обстоятелства, при които ще трябва да се организира финалът, не могат да бъдат известни към момента на избора".

Маркети добави, че изцяло английският финал с два лондонски отбора не е предсказуемо събитие към момента на избора за домакин. Той обеща УЕФА да си сътрудничи с "Арсенал" и "Челси", за да се помогне на феновете да присъстват на финала.

"Без съмнение, дистанцията е добавила значителни трудности по логистиката за събитието. Съжаляваме за проблемите, с които се сблъскват феновете ви и тези на "Челси", опитвайки да организират пътуването си до Баку. Експертите ни работят по въпроса, за да намерят по евтини решения за пътуващите фенове", каза още Маркети.

Освен голямата дистанция, която трябва да пропътуват феновете, "Арсенал" заедно с "Челси", "Ливърпул" и "Тоннъм" се оплакаха от малкия брой на отпуснатите билети за европейските финали. "Арсенал" и "Челси" ще получат едва по 6000 пропуска, а в Шампионската лига "Ливърпул" и "Тотнъм" ще получат общо 33 хиляди билета за своите привърженици.

Дневник