Сезон за историята – така в "Манчестър сити" ще запомнят настоящата година, ако спечелят ФА къп (Купата на футболната асоциация). Днес в 19 часа "гражданите" се изправят срещу "Уотфорд" във финала на най-стария футболен турнир в света. След като вече триумфираха с титлата във Висшата лига и Купата на Лигата, тимът на Пеп Гуардиола има шанс да стане първият в историята, спечелил и трите домашни трофея.

До този момент подобно нещо в английския футбол не е правено от мъжки отбор. Единственият английски тим, който досега го е постигал е женският състав на "Арсенал" през 2007 г.

ФА къп е единственият трофей в Англия, който Гуардиола не е спечелил след идването си, така че двубоят има допълнителен стимул за мениджъра на "гражданите".

"Това е финал, а в такъв мач всичко може да се случи. Обичайно по-добрият отбор печели, но сме виждали и изненади. Във Висшата лига е различно, имаш шанс за поправка, а във финал не е така", каза Гуардиола преди срещата.


"Не съм съгласен, че сме на път към историята. Не отдавате нужното значение на това, че женски отбор преди това е печелил трите купи", добави каталунецът, който беше питан и кой требъл във футбола е по-ценен.

В кариерата си той изведе "Барселона" до спечелване на Ла Лига, Купата на краля и Шампионската лига през сезон 2008-09. В английския футбол "Манчестър юнайтед" и "Ливърпул" също имат континентални требъли. "Червените дяволи" титлата, ФА къп и Шампионската лига през 1999 г., а "Ливърпул" ФА къп, Купата на Лигата и Купата на УЕФА (сега Лига Европа) две години по-късно.

"Такива неща не могат да се сравняват. Всяко отличие е ценно за един отбор. Разбира се ние искахме да спечелим Шампионската лига, но бяхме победени. Няма да се връщам назад, защото ни предстои мач с добър отбор като "Уотфорд".

"Сити" има само една загуба в последните си 22 мача, като се намира и в серия от седем поредни победи. Тимът допусна едва един гол в последните си пет срещи.

Време за изненади

Купата на Футболната асоциация освен като най-стария турнир в света е известна и като надпреварата, която често води до най-големите изненади. Пословични за "убийците на гиганти" – тимове от долните дивизии, които отстраняват водещите тимове, като подобни случаи има почти всяка година. Изненади в историята не липсват и във финалите.

Последният изненадващ победител дойде именно във финал, в който участваше "Сити". През сезон 2012-13 "Уигън" победи "гражданите" с гол на резервата Бен Уотсън в добавеното време. Сега "Уотфорд" се надява да поднесе нова изненада.

"Стършелите" завършиха на 11-о място в шампионата, а стимулът за тях във финала е участие в Европа. Ако тимът вземе трофея ще си гарантира участие в Лига Европа през следващия сезон.

"Ние сме уверени в нашите възможности, но разбира се трябва да отчетем, че се изправям срещу един от най-добрите отбори в света. Трябва да покажем най-доброто от своята игра, ако искаме да победим "Сити", каза мениджърът на "Уотфорд" Хави Грасия.

Дневник