Странстващият президент на ФИФА Джани Инфантино, който ще бъде преизбран без конкуренция в сряда, ще има куп незавършени задачи за втория си мандат, след като грандиозните му планове за футбола останаха частично неизпълнени по време на първия, пише "Ройтерс".

Той дойде на власт през февруари 2016 г. след сътресенията и корупционния скандал във ФИФА, довел до свалянето от власт и наказанието за дългогодишния президент Сеп Блатер. От тогава швейцарският адвокат посети десетки държави - от Сао Томе и Принсипи до Папуа Нова Гвинея, промени голяма част от администрацията на предшественика си и спомогна за въвеждането на нови технологии във футбола.

Въпреки това някои смятат, че Инфантино е действал прекалено бързо в следване на своите цели, докато плановете му са донесли притеснения за традиционалистите и за някои от най-влиятелните европейски клубове.

Първите стъпки

Една от първите големи крачки на Инфантино беше разширяването на световното първенство от 32 до 48 отбора за турнира през 2026 г. "Вече не сме в 20-и век. Сега сме в 21-и", каза Инфантино, въпреки че мнозина не одобряваха формата, който предвижда групи с потри отбора в първата фаза. Швейцарецът дори работеше усилено за това разширяването да стане още за световното в Катар през 2022 г., но времето за промяна се оказа недостатъчно.

Успоредно с това предложението му да се създадат световно клубно първенство с 24 отбора и международен турнир по модела на Лигата на нациите като част от лъскава сделка беше посрещнато с остри реакции. Президентът на ФИФА обясни, че предложените нови турнири са съпътствани от финансова подкрепа от 25 млрд. долара за 12 години от инвестиционен консорциум.

Световното клубно първенство беше одобрено през март и ще започне да се провежда от 2021 г., но Европейската асоциация на клубовете, обединяваща в себе си и най-големите клубове на континента, обяви, че нейните членове няма да се включат, защото календарът не го позволява. УЕФА също изрази загриженост заради липсата на информация.

Под неговото управление ФИФА проведе "най-доброто световно първенство в историята" (по собствените му думи) - това в Русия. И се насочва към това в Катар, за което Инфантино твърди, че ще е зрелищно. И двата турнира бяха обвити от сянката на съмненията заради процедурата по определянето на домакините, но президентът на ФИФА неколкократно изказа подкрепата си.

Промените

Според мнозина Инфантино е създал ненужно препятствие пред себе си, след като през 2017 г. ФИФА не поднови мандатите на главния разследващ в етичната комисия Корнел Борбели и съдията Ханс-Йоахим Екерт. Двамата разследваха и изключиха десетки членове на администрацията на международната федерация, включително бившия президент на ФИФА Сеп Блатер и бившия президент на УЕФА Мишел Платини.

Нещо повече - те разследваха и самия Инфантино във връзка с някои полети. Впоследствие беше посочено, че швейцарецът не е нарушавал правилата.

Президентът на ФИФА твърди, че е подобрил финансовото състояние на международната федерация. За миналата година бяха отчетени рекордни приходи от 6.42 млрд. долара, благодарение на световното в Русия.


"През 2016 г. ФИФА беше в клинична смърт като организация. Днес, малко над две години по-късно, ФИФА е жива и е добре, заредена е с радост и страст. Има и поглед за бъдещето си", каза Инфантино през лятото на 2018 г.

Инфантино и екипът му започнаха работа по подобряване на системата за трансфери. Идеите му стигаха до ограничаване на броя на футболистите, давани под наем, възнаграждаване на клубовете по света, които създават играчи и др., но този процес минава през дълги обсъждания с клубове, първенства и профсъюзи.

Без съмнение, голям е технологичният напредък във футбола с прилагането на системата за видеоповторенията (VAR). Тя беше въведена за световното в Русия и бързо си спечели много поддръжници, макар все още да има и немалко специалисти, които твърдят, че е необходимо задълбочено анализиране на резултатите преди да се правят крайни заключения.

Дневник