С безпрецедентни действия и в опит да се спрат зачестилите корупционни скандали Световната футболна федерация (ФИФА) постави под специален надзор Африканската конфедерация (CAF). Това стана ясно след конгреса на организацията преди началото на турнира за Купата на африканските нации.

Изпълнителният комитет на CAF взе решение да отстъпи контрола, а ФИФА взима мерки, като назначи генералния секратар на световната федерация Фатма Самура. Тя ще изпълнява ролята на върховен комисионер за Африка.

Самура поема контрол над конфедерацита от 1 август за срок от шест месеца, който може да бъде удължен.

Ходът е предприет, след като в последната година зачестиха скандалите с висши служители на конфедерацията. Президентът на CAF Ахмад Ахмад беше отстранен от Етичната комисия след обвинения в корупция и сексуално насилие. Той беше разпитван и от френските власти, но след това освободен без да му бъдат повдигнати обвинения.

Ходът на ФИФА цели и подобряване на работата на CAF. В петък започва турнира за Купата на африканските нации, а избора на Египет предизвика много коментари за сметка на Камерун. След това CAF даде турнира през 2021 г. на Камерун, а първоначално избраният домакин Кот д’Ивоар трябваше да отстъпи и да организира надпреварата след четири години.

Дневник