Президентът на Световната футболна федерация (ФИФА) Джани Инфантино увеличи натиска над Иран да разреши на жени да посещават футболни мачове в страната. Искането на Инфантино и ФИФА е дамите да могат да присъстват на стадионите по време на започващите през есента световни квалификации.

В писмо, изпратено до Иранската футболна федерация (FFIRI), изисква отговорните органи да се ангажират със срокове кога жените ще могат да купуват билети за двубоите. Първият мач на Иран от световните квалификации е на 5 септември.

"Въпреки че сме наясно с предизвикателствата и културната чувствителност, ние трябва да продължим да постигаме напредък по този въпрос. Дължим го на жените по целия свят и имаме отговорност да го правим съгласно най-основните принципи, изложени в устава на ФИФА", пише Инфантино до президента на FFIRI.

Президентът на ФИФА иска отговор, но не по-късно от 15 юли. В писмото Инфантино добавя, че очаква иранската федерация да съобщи какви "конкретни стъпки ще бъдат предприети както от FFIRI, така и от иранските държавни органи".

До момента няма реакция от федерацията на Иран.

Жените в Иран нямат право да ходят на мачове от 1979 г. насам, докато тези, които са от чужбина, имат ограничен достъп. През миналата година имаше признаци на промяна, когато на група жени беше разрешено да присъстват на финала на Азиатската шампионска лига в Техеран, а след това и на приятелски мач на националния отбор.

През 2018 г. и Саудитска Арабия отвори стадионите за жени.

Дневник