Бразилия е първият полуфиналист в Копа Америка, след като надви Парагвай в интересен четвъртфинален сблъсък в Порто Алегре. Домакините на турнира трябваше да преминат през дузпи и голяма драма, след като в редовните 90 минути голове нямаше.

Според правилника на турнира при равенство в редовното време в четвъртфиналите се пристъпва направо към дузпи, без да се играят продължения. При тях бразилците показаха по-здрави нерви и спечелиха с 4:3.

Това беше четвърти пореден мач на Бразилия без допуснат гол в турнира. Тимът е в най-дългата си серия по този показател на Копа Америка от периода 1989-1991, когато записва осем сухи мрежи.

Срещата в Порто Алегре беше много интересна и завърши с 26 удара на Бразилия, които обаче не доведоха до гол. Футболистите на Тите бяха обсадили вратата на съперника, но с пропуски се отчетоха Коутиньо, Фирмино, Евертон и Габриел Жезуш.

След 90 минути без голове се стигна до дузпи и Парагвай пропусна при първата от тях, когато Алисон спаси изстрел на Густаво Гомес. Следващите изпълнители Уилиан, Маркиньос и Коутиньо за Бразилия, и Алмирон, Валдес и Рохас за Паргвай бяха точни. Фирмино изпусна четвъртия удар за Бразилия, като дори не уцели вратата.

Същото направи и звездата на Парагвай Дерлис Гонсалес, който стреля в долния десен ъгъл на Алисон, но не уцели очертанията. Последва хладнокръвно изпълнение на Габриел Жезуш, който вкара и прати бразилците на полуфинал.

Там домакините на турнира ще чакат победителя от двойката Венецуела и Аржентина. Бразилия вече игра с венецуелците в групата, като мачът завърши изненадващо 0:0.

Другите четвъртфинали в турнира са Колумбия – Чили и Уругвай – Перу.

Дневник