Мъжкият национален отбор по волейбол ще излезе на нова, непозната за Лигата на нациите сцена. От днес в следващите три дни българите ще са домакини в зала "Колодрума" в Пловдив на последния минитурнир от надпреварата.

Те започват срещу бронзовия медалист от миналия сезон - отбора на САЩ, а другите им съперници са Иран и Сърбия.

Досега Пловдив никога не е приемал мачове на такова ниво в комерсиалния турнир за национални отбори. Българските състезатели заявиха, че са развълнувани, а кметът на града Иван Тотев посочи, че се надява възможността да бъде уловена и да се продължи с надграждането върху основата, поставена от женския състав на "Марица".

"В Пловдив се опитваме в последните години - особено с момичетата от "Марица", да изграждаме публика. Това е нещо, което ще отнеме време, ще отнеме години, но вече имаме прекрасни резултати в посещаемостта на залата - стигнахме до 3000-3500 човека на женски волейбол. Което ни окуражава, че ще можем да си отгледаме волейболна публика в Пловдив, така че в следващите години със самочувствие да заявяваме домакинства на повече турнири", каза Тотев.

"Сигурен съм, че ще стане прекрасен празник, още повече че отборите, които ще бъдат в Пловдив, са от най-високото ниво", добави кметът на града.

За България това ще са последните официални мачове преди следващото и най-голямо предизвикателство за сезона - домакинството на квалификацията за олимпийските игри във Варна през август. До момента в никой от двубоите си националният отбор не беше с най-силните си играчи. Няма да бъде и в Пловдив, след като селекционерът Силвано Пранди остави извън групата близнаците Георги и Валентин Братоеви, Николай Учиков, Теодор Тодоров и Тодор Скримов.

В състава се завръщат Виктор Йосифов, Теодор Салпаров и Николай Николов. "Това са много важни за нас играчи, чието участие е от особено значение и с оглед на олимпийската квалификация, тъй като в общи линии това ще бъде съставът, който ще трябва да я изнесе. Някои от младите играчи също се включиха добре и очаквам да се получи добра сплав между тях и опитните състезатели", каза Пранди.

"Искам нашият отбор да повиши нивото си на игра в последния турнир от груповата фаза на Лигата на нациите. За първи път ще имам възможност да се срещна с пловдивската публика, но познавайки българските фенове, съм убеден, че ще ни окажат добра подкрепа", добави италианецът.

От федерацията обявиха, че има висок интерес към мачовете в Пловдив.

България е на 12-ото място след четири победи и осем загуби.

Програма на мачовете в Пловдив:

28 юни, петък
17.00 Иран - Сърбия
20.40 България - САЩ

29 юни, събота
17.00 САЩ - Сърбия
20.40 България - Иран

30 юни, неделя
17.00 Иран - САЩ
20.40 България - Сърбия

Дневник