Дни преди началото на третия турнир от Големия шлем в тениса "Уимбълдън" в английската столица битките започнаха. Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) ще има среща на своя съвет в петък, след която се очаква да бъде отправено искане за по-голям награден фонд, съобщава "Гардиън".

Според британското издание въпреки увеличението на сумата през 2019 г. до 38 милиона паунда (11.8% спрямо 2018 г.), водещите тенисисти искат по-голям дял от общите приходи да отива за наградния фонд.

По традиция турнирите от Големия шлем разпределят между 12 и 15% от приходите за наградни фондове. Според водещите играчи обаче сумата не е достатъчно голяма не само в турнирите от Големия шлем, но и в надпреварите от сериите "Мастърс 1000".

Шампионите при мъжете и жените на сингъл в Лондон ще вземат по 2.35 милиона паунда, а след новото увеличение загубилите в първи кръг ще получат по 45 хиляди паунда.

"Тенисът е огромен бизнес, който е на централната сцена от всички спортове, така че сумите и компенсациите за играчите трябва да са адекватни. Не говорим само за една определена сума, а за процента, който отива у играчите", каза пред "Гардиън" канадецът Васек Поспишил.

Той е един от тенисистите в 10-членния Съвет на играчите, който се оглавява от световния №1 Новак Джокович.

"Много често ние нямаме информация и изобщо не знаем какви са приходите, а мисля, че трябва да ни се обясни нормално каква е ситуацията. В спортове като НБА и НФЛ играчите взимат по 50%, ние не говорим за същото, но 30% от общите приходи би било добре", добави Поспишил.

Според канадеца сумата от 45 хиляди паунда не е малка, но в никакъв случай не е достатъчна за покриване на всички разходи. "Ако загубиш във всеки първи кръг от Шлема, това прави около 200 хиляди долара, но това не стига за покриване на разходите – има данъци, пари за целия щаб, пътуване през цялата година. Да си в топ 100 е много трудно, но е още по-трудно да се справяш със сумите, които се печелят", каза още канадецът.

През миналата седмица осемкратният шампион в Лондон Роджър Федерер обяви, че ниските нива на тениса като "Чалънджър" турнирите се нуждаят от помощ. Той призова за наливане на повече пари в тези вериги.

По казуса с наградния фонд на "Уимбълдън" отношение взе и говорителят на турнира, който обясни, че проблемът се представя едностранно. "В последните години "Уимбълдън" подобри много своята инфраструктура и условията за играчите. Това е част от проекта за подобряване на още редица неща."

В началото на годината и друг от турнирите от Големия шлем - "Ролан Гарос", увеличи наградния си фонд с 8%. През 2019 г. сумата беше 42.7 милиона евро.

Дневник