Световният шампион в шосейното колоездне Алехандро Валверде обяви, че ще продължи да се състезава, докато навърши 41-годишна възраст. Испанецът, който е на 39 години, подписа нов двегодишен договор с отбора си "Мовистар" и ще кара до края на сезон 2021.

Валверде, който спечели световната титла през 2018 г. в Инсбрук и стана вторият най-възрастен шампион, си е поставил за цел да триумфира и с олимпийското злато през 2020 г. в Токио.

"Всички знаят, че "Мовистар" е моят дом, така че се радвам да продължа своя договор. Тук винаги са ми давали нужната подкрепа и съм чувствал уважение от всеки. Договорът му дава нужното спокойствие, за да се концентрирам над състезанията и да се наслаждавам на колоезденето", каза Валверде.

Когато изпълни договора си той ще е в своя 15-и сезон с "Мовистар". Валверде, който е шампион в Обиколката на Испания от 2009 г., има 125 професионални победи. След края на активната си кариера Валверде ще остане в ръководения от Еузебио Унсуе отбор още три години. От "Мовистар" обявиха, че Валверде ще помага при развитието на млади колоездачи и ще бъде посланик на отбора.

През 2019 г. световният шампион има само две победи, като втората дойде наскоро в Обиколката на Окситан. Той обаче впечатли в дебюта си в Обиколката на Фландрия, като завърши осми в тежкото белгийско еднодневно състезание.

Испанският ветеран имаше трудна пролет, в която получи и контузия в кръста след падане на рождения си ден по време на тренировка. След 52 дни отсъствие Валверде се завърна и се готви за Тур дьо Франс, където ще помага на своите съотборници Найро Кинтана и Микел Ланда, които имат амбиции за генералното класиране.

Обиколката на Франция започва на 6 юли в Брюксел.

Дневник