Григор Димитров ще започне участието си на "Уимбълдън" срещу французина Корентен Муте. Жребият за третия турнир от Големия шлем за годината отреди българинът да срене 20-годишния Муте, който е 85-и в световната ранглиста.

До момента двамата никога не са срещали в турнири под егидата на АТП.

Ако преодолее Муте в първия си мач, Димитров може да срещне тежък съперник още във втори кръг. Това е Феликс Оже-Алиасим, който победи българина на турнира в "Куинс".

Българският тенисист ще участва за 10-и път в "Уимбълдън". Най-доброто му представяне е през 2014 г., когато отстрани Анди Мъри и стигна до полуфинал, където го спря Новак Джокович. През миналия сезон Димитров отпадна още на старта след мач със Стан Вавринка.

Преди началото на "Уимбълдън" българинът отстъпи с три места в световната ранглиста и в момента е №48. През тази седмица той не участва в надпревари, а при поредното обновяване на ранглистата в понеделник, ще се изкачи с една позиция.

Съперникът на Димитров дебютира в основната схема на "Уимбълдън", но през 2019 г. вече направи впечатление, след като стигна до третия кръг в "Ролан Гарос". Там той отстрани специалиста на червени кортове Гуидо Пея и загуби от друх аржентинец Хуан Игнасио Лондеро.

Муте е левичар, а балансът му от началото на годината е три победи и три загуби в турнири от АТП.

Федерер и Надал в една половина

Двамата стари съперници Роджър Федерер и Рафаел Надал попаднаха в една и съща половина на схемата. Още преди началото на турнира Надал, който е втори в света се оплака от определянето на поставените в Лондон, след като втори в схемата е Федерер.

Жребият отреди двамата да са в една част и могат да се срещнат на полуфинал.

Осемкратният първенец Федерер ще започне похода към девета купа с мач срещу 22-годишния южноафриканец Лойд Харис. В неговата част има и други тежки съперници, като в третия кръг може да срещне Лука Пуй, в четвъртия Борна Чорич, който го победи преди година на финала в Хале, а на четвъртфинал Кей Нишикори или Джон Иснър.

Четвъртината на Надал е още по-тежка, след като двукратният шампион (2008 и 2010) започва с японеца Сугита, а още във втория кръг го чака победителят от мача Ник Кириос и Джордан Томпсън. В трети кръг може да играе евентуално с Денис Шаповалов, в четвърти с Марин Чилич, а на четвъртфинал срещу Доминик Тийм в повторение на финала от "Ролан Гарос".

Действащият шампион Новак Джокович започва с Филип Колшрайбер, като двамата ще открият надпреварата в понеделник.

Сърбинът попадна в една половина с финалиста от миналата година Кевин Андерсън, който е четвърти поставен тази година. Потенциални съперници на Джокович са Малек Джазири, Душан Лайович, Гаел Монфис и на четвъртфинал Стефанос Циципас. Андерсън пък може да срещне друг от младите Александър Зверев.

Уилямс, Шарапова, Кербер и Барти в една част на схемата

Жребият при дамите се оказа много интересен и събра много от големите имена в една четвъртина на схемата – Серена Уилямс, Ашли Барти, Мария Шарапова и Анжелик Кербер.

Кербер, която преди година победи Серена Уилямс във финала, започва защитата на трофея срещу своята сънародничка Татяна Маря в германски сблъсък.

Повторение на финала от миналата година може да има в четвърти кръг, след като жребия събра Кербер и Серена Уилямс в една половина. Американката, която се надява на осма титла в Лондон започва с италианката Джулия Гато-Монтиконе,която е 162-а в света. Във втори кръг тази двойка среща победителката от двубоя Кая Юван и Кристина Плишкова.

Новата водачка в световната ранглиста Ашли Барти ще започне срещу китайката Шуей Джън. Австралийката може да се срещне с шампионката Кербер на полуфинал, като това е една от потенциалните двойки, които привлякоха вниманието на жребия.

Други потенциални четвъртфинални сблъсъци, са Кики Бертенс срещу Петра Квитова, Елина Свитолина срещу Каролина Плишкова и Симона Халеп срещу Наоми Осака.

При дамите няма българско участие. Виктория Томова, Сесил Каратанчева и Изабела Шиникова отпаднаха в квалификациите. През миналата година Томова влезе в основната схема и преодоля първото стъпало, но във втори кръг загуби от Серена Уилямс.

Сензацията Кори Гоф, която е само на 15 години ще се изправи срещу по-голямата от сестрите Уилямс – Винъс в мач от първия кръг.

Дневник