Националният отбор по волейбол за мъже записа престижна победа в Лигата на нациите, след като надви САЩ с 3:1 (21:25, 25:19, 25:23, 25:23). Успехът дойде след обрат в първия мач в зала "Колодрума" в Пловдив.

Победата е втора поредна за българските волейболисти, които в предходния минитурнир надиграха Германия след серия от четири поредни загуби. Общо в Лигата на нациите България вече има пет победи и осем поражения.

За минитурнира в Пловдив Силвано Пранди може да разчита на капитана Виктор Йосифов, титулярното либеро Теодор Салпаров, както и на опитния Николай Николов. Близнаците Георги и Валентин Братоеви отпаднаха от състава, както и Теодор Тодоров.

В другия мач от минитурнира в Пловдив Иран надигра Сърбия със същия резултат 3:1 (25:23, 26:28, 25:22, 25:19). Азиатците взеха 11-а победа в турнира и с 33 точки водят в Лигата на нациите.

В събота българският състав играе с Иран, а в неделя със Сърбия. И двата мача са от 20.40 часа.

Цветан Соколов се отчете с 20 точки и беше най-резултатен за България. Николай Николов добави 10. За САЩ Бенджамин Пач завърши с 22, а Томас Джешке с 13 точки.

В мача между България и САЩ първият гейм беше колеблив за българите и премина през няколко обрата. Тимът поведе с няколко точки, най-вече заради грешки на американците при начален удар. След средата обаче грешките зачестиха и в българския лагер, и така САЩ поведе.

С 25:21 американците успяха да затворят първата част без да блестят, но показаха малко по-стабилна игра.

Загубеният първи гейм мотивира българите, които макар и да влязоха трудно във втората част, успяха постепенно да вдигнат оборотите. Най-вече с добри изяви в атака България поведе след втората техническа пауза. Разликата постоянно се увеличаваше, за да може накрая българите да затворят частта с 25:19.

Третият гейм до голяма степен приличаше на първата част, като премина през множество обрати. САЩ поведе с пет точки при 16:11 след силна серия на начален удар на Томас Джешке. От трудната ситуация българите все пак намериха изход с добри изяви на Цветан Соколов, Мартин Атанасов и капитана Йосифов. С общи усилия резултатът беше изравнен, а с 25:23 България взе още един гейм, за да поведе.

Последният гейм в мача се оказа не по-малко драматичен. Всичко изглеждаше решено при 23:19 за България, но ново заставане на Джешке на сервис върна Щатите в гейма. САЩ изравни при 23:23, но българският тим показа здрави нерви, за да съумее да вземе мача.

Дневник