Челси" търси мениджър". Това изречение отново е актуално, като клубът е готов да направи необичаен избор.

Фаворит за поста е легендата на лондончани Франк Лампард. 41-годишният англичанин е готов да приеме предизвикателството, след като получи зелена светлина от сегашния си отбор "Дарби каунти", за да преговаря с "Челси".

С едва една година опит като мениджър евентуалното му назначаване изглежда като изстрел в тъмното. От друга страна, Лампард е любимецът на всички сини фенове и може да трансформира тази подкрепа в добри резултати на терена.

Последната дума има собственикът Роман Абрамович, който трябва да реши дали Лампард би оправдал риска, ако бъде назначен на поста.

На горещия стол

Назначаването на Лампард би бил най-големият залог, който Абрамович е правил някога. За последните 16 години се завъртяха общо 11 мениджъри, като взискателният руски олигарх ги подбираше на базата на предишен опит и успехи и беше готов да се раздели с всеки по всяко време.

Абрамович би изневерил на стила си с назначаването на Лампард, който на 41 години е млад и недоказан в треньорската професия. Народността му също не работи в негова полза, след като за последно англичанин води клуба през 1996 г. в лицето на Глен Ходъл.

Освен риск за Абрамович, евентуално завръщането в "Челси" като мениджър е огромно предизвикателство и за Лампард. Той води "Дарби" в 57 мача, в които има 24 победи, 17 равни и 16 загуби при голова разлика 90:70. Тимът завърши шести в Чемпиъншип и загуби в плейофите за влизане в елита.

"Ще бъде трудно за него. Той прекара една година в "Дарби" и създаде добра връзка със собственика, така че ще му е трудно да напусне. Но ако "Челси" почука на вратата, дали той ще откаже? Решението няма да бъде лесно", каза дългогодишният мениджър на отбори в английския футбол Хари Реднап.

Любимецът на феновете

Лампард е водещият голмайстор на "Челси" с 211 гола, като за 13 години спечели 11 големи трофея с клуба. Именно статутът му на легенда го прави добър популистки избор, който ще се понесе по вълната на еуфорията на феновете.

Лампард е човекът, който познава клуба до най-малката подробност. Той вероятно осъзнава риска, който би поел, след като е виждал отблизо неща от кухнята на отбора и как големи мениджъри се провалят на поста.

"Лампард е точният човек, от когото "Челси" се нуждае в момента. Всяка работа след "Дарби" ще бъде риск за него, но коя работа не е рискована", каза легендарният английски нападател и футболен анализатор Алан Шиърър.

"Челси" е изправен пред проблеми, като клубът получи забрана да привлича нови футболисти в рамките на два трансферни прозореца. Сините обжалват решението пред Спортия съд в Лозана, като случаят може да помогне на Лампард, за да му бъде дадено време да наложи философията си с по-млади футболисти в състава.

"Той е много добра опция за клуба. Справи се добре с "Дарби" и ги отведе до плейофите. Ако трябва да чака до 50, за да е готов, тогава никога няма да бъде. Всичко зависи от опита и желанието ти да успееш. Ако той усеща, че е готов, не мисля, че е прекалено рано", каза бившият нападател на "Челси" Дидие Дрогба.

Дневник