Точно 11 дни остават до първия мач на "Лудогорец" в европейските клубни турнири за този сезон. Доминаторът в Първа лига се изправя срещу унгарския първенец "Ференцварош" на 10 юли в Будапеща в първото стъпало от квалификациите в Шампионската лига. "Лудогорец" вече завърши своя предсезонен лагер, като има 21 дни да постави основите, върху които да гради през сезона.

Готов ли е обаче българският шампион да атакува отново групите на Шампионската лига и да влезе за трети път в най-престижния клубен турнир? В последните два сезона тимът неизменно играеше в групите на Лига Европа, а последният път, когато е пропуснал да се класира за групова фаза на една от двете европейски надпревари е сезон 2015-16.

Показаното в контролите

Едно от любимите клишета на треньори, директори и футболисти е, че резултатите в контролите нямат никакво значение. В предсеознната си подготовка "Лудогорец" записа три победи и една загуба при голова разлика 8:4. При това без да се брои спарингът с аматьорския "Надежда" (Доброславци), който нито беше с тежестта на официална контрола, нито допринесе за подготовката на тима при резултат 12:1.

Шампионите започнаха с убедително 4:0 над среднякът в Словения "Триглав". Тимът се представи добре и създаде много положения, но не получи сериозен отпор от съперника си, който се задоволи да руши играта.

"Лудогорец" трябваше да показва далеч по-високо ниво срещу шампиона на Азербайджан "Карабах" във втората си контрола. Срещу отбор от нивото на българския, както открои треньорът Стойчо Стоев, българите стояха добре. Те се възползваха и от две от положенията, които създадоха, за да стигнат до успеха.

Сигналната лампа задейства третият мач, в който "Лудогорец" беше разгромен от "Шахтьор" (Донецк) с 0:3. Стоев заложи на схема със само един опорен халф, която изпробва с "Карабах" и това се оказа голяма грешка, като тимът можеше да загуби и с по-голям резултат.

Срещу по-класен съперник "Лудогорец" се огъна и въпреки че имаше своите шансове в атака, даде поводи за размисъл на своя треньор Стоев.

"Видя се, че изоставаме от "Шахтьор" на игра с топката, на бързината, срещу сериозен отбор ще ни е трудно само с един дефанзивен халф и двама офанзивни. В атака създаваме опасности, но в защита изнемогваме. Трябва време за новите футболисти - и физически не са подготвени. Трябва да променим да играем малко по-бързо. След като загубим топката, ни е трудно да я вземем", каза Стоев пред "Диема спорт" след третия мач.

В последния си мач тимът надигра румънския "Ботошани".

Още четете в Дневник