Шарл Льоклер с "Ферари" ще стартира от първа позиция в Гран при на Австрия, девети кръг за сезона във Формула 1. Пилотът от Монако се пребори за втория полпозишън в кариерата си, след като стартира пръв и в Бахрейн в края на март. Състезателят на "Ферари" беше много бърз и записа нов рекорд на трасето - 1:03.003.

Льоклер, който е вторият най-млад пилот в историята, стартирал от първа позиция, беше най-бързия на пистата "Ред бул ринг" в съботния ден. Той не остави никакво съмнение в превъзходството си и с невероятно темпо надви съотборниците в "Мерцедес" Люис Хамилтън и Валтери Ботас.

Пилотите на "Сребърните стрели" остана съответно втори и четвърти, а между тях се вклини Макс Верстапен с "Ред бул".

Пилотите на първа редица ще стартират с различни гуми, като Льоклер ще започне надпреварата с най-мекия тип гуми "софт", а Хамилтън с "медиум".

Четирикратният световен шампион Себастиан Фетел претърпя голям удар, след като не успя да участва в последната част от квалификацията. Преди финалните 12 минути от сесията се появи проблем в болида му и го спря от участие. Германецът ще стартира десети.

"Колата беше страхотна в цялата сесия и съм много доволен от постижението ни. Не се притеснявам от стратегията, която избрахме, уверени сме, защото постигнахме добри неща във втората тренировка", каза Льоклер след квалификацията.

Състезанието за Гран при на Австрия е в неделя от 16.10 часа.

В първата фаза на квалификацията от "Ферари" заложиха на среднотвърдия тип гуми, докато всички останали отбори правеха опити с гумите "софт". Шарл Льоклер беше с най-доброто време, а постижението му беше с две десети по-добро от това на съотборника му Фетел.

Люис Хамилтън имаше проблеми с баланса на болида и така не успя да се доближи до пилотите на Скудерията. Едва в края на първата част имаше разместване в челото и Макс Верстапен оглави таблицата с гуми "софт".

Напред не продължиха съотборниците в "Уилямс" Роберт Кубица и Джордж Ръсел, Даниил Квят с "Торо росо" и пилотите на "Рейсинг пойнт" Ланс Строл и Серхио Перес.

Във втората част от квалификацията в "Мерцедес" очаквано заложиха на гуми "медиум", с които да направят своите обиколки и да стартират надпреварата в неделя. Температурите на трасето продължиха да се покачват, а при тези условия от "Ферари" избраха да сложат най-меките гуми.

Болидите им заработиха още по-добре, като Льоклер и Фетел бяха с най-добрите времена. Пилотът от Монако завъртя обиколка за 1:03.378 и беше по-бърз с 289 хилядни от съотборника си. Хамилтън остана на над четири десети, а зад него бяха Верстапен и Валтери Ботас, и тримата със среднотвърди гуми.

До края на втората част от "Ферари" избраха да не правят обиколки с "медиум", което раздели стратегиите на двата водещи отбора за неделната надпревара.

За третата част се класираха още Пиер Гасли ("Ред бул"), съотборниците в "Алфа Ромео" Кими Райконен и Антонио Джовинаци, Ландо Норис с "Макларън" и Кевин Магнусен с "Хаас".

Преди решителните 12 минути в квалификацията се появи проблем с болида на Фетел. В бокса на "Ферари" свалиха капака на двигателя и работеха активно по лявата част на колата на германеца, коригирайки страничните елементи.

Дневник