Световният шампион Люис Хамилтън ще стартира от пета позиция в Гран при на Австрия след наказание от три позиции след квалификацията. Британският пилот на "Мерцедес" е санкциониран за блокиране на Кими Райконен в първата част на квалификацията.

На първа редица до Шарл Льоклер, който грабна полпозишъна ще застане Макс Верстапен с "Ред бул". От втора ще тръгнат Валтери Ботас и Ландо Норис с "Макларън". Младият британец се възползва от две наказания, като освен това на Хамилтън, санцкиониран беше и Кевин Магнусен за смяна на скоростна кутия.

До Хамилтън на трета редица ще бъде именно Райконен, заради когото е наказан.

"Напълно приемам наказанието и мисля, че го заслужавам. Беше моя грешка и поемам отговорност за нея. Утре е нов ден и вярвам, че можем да се представим по-добре", коментира Хамилтън.

Санкцията е наложена по видеозапис и преглеждане на ситуацията между британеца и Райконен в трети завой на пистата "Ред бул ринг".

Междувременно от "Ферари" обявиха, че Себастиан Фетел е имал проблем с входния колектор на своя болид, който му е попречил да излезе на пистата в третата част на квалификацията. Германецът ще стартира от девета позиция на решетката заради наказания на пилоти пред него.

"Очевидно болидът просто се счупи, не можахме да запалим и да изляза. Не е лесно обаче да свалиш толкова компоненти и да стигнеш до проблема. Момчетата сториха всичко по силите си, но не се справихме навреме. Никой няма вина", коментира Фетел след квалификацията.

Стартът за Гран при на Австрия е в неделя от 16.10 часа.

Дневник