Един от големите фаворити за трофея в Копа Америка Уругвай отпадна от турнира в четвъртфиналите. Урусите, които са най-успешния отбор в надпреварата със своите 15 титли, бяха отстранени от Перу след дузпи, след като в редовното време срещата завърши 0:0.

Това беше третият четвъртфинал през тази година решен след изстрели от 11-те метра, след Бразилия – Парагвай и Чили – Колумбия. Единствено Аржентина успя да победи Венецуела в редовното време.

В грешник за Уругвай се превърна голямата звезда на отбора Луис Суарес, който пропусна първата дузпа. Всички други играчи се разписаха и с 5:4 Перу си осигури място сред четирите най-добри за 16-и път.

Пред 21 хиляди зрители в Салвадор, двата тима направиха интересен мач, който беше белязан и от три отменени гола на Уругвай. Реферът Уилтон Сампайо два пъти използва системата за видеоповтореня. За 90 минути Перу не отправи нито един точен удар, но се поздрави с успеха.

За Суарес пропуснатата дузпа беше първа от 2016 г. насам. Нападателят беше в серия от 15 реализирани изстрела от бялата точка за своята родина и за клубния си тим "Барселона".

В полуфиналите Перу се изправя срещу действащия шампион в турнира Чили. Чилийците победиха по сходен сценарий Колумбия в един от най-интересните четвъртфинали.

Другият полуфинал противопоставя големите съперници Аржентина и Бразилия. Мачовете са на 3 и 4 юли.

Дненвик