С мач срещу 85-ия в световната ранглиста Корентен Муте, Григор Димитров започва участието си на "Уимбълдън" в първия състезателен ден от турнира. Българският тенисист се надява третият турнир от Големия шлем отново да бъде успешен за него и да стигне далеч. След миналогодишното отпадане още на старта в Лондон, този път бившият №3 стартира без големи очаквания.

Съперникът на Димитров премина през квалификациите, за да дебютира в основната схема. 20-годишният Муте вече направи впечатление през сезона, след като достигна до третия кръг на "Ролан Гарос".

Дотук Димитров и Муте, който е левичар, никога не са се срещали в турнири под егидата на АТП. В последната година българинът има положителен баланс срещу тенисисти, които играят с лява ръка, като спечели пет от седемте си срещи.

"Настроен съм положително, с много енергия, чувствам се много добре физически и съм готов за поредното предизвикателство за мен. Обичам "Уимбълдън", този турнир е специален и винаги е приятно, когато тази фаза от сезона започва", каза Димитров преди началото на турнира.

Двубоят между бившият №3 и Муте е трети от програмата на корт №15 на комплекса "Ол Инглънд клъб". Срещите на него започват в 13 часа с Янко Типсаревич срещу Йошихито Нишиока, а вторият мач е Маркета Вондрушова – Мадисън Бренгъл.

Григор Димитров попадна в четвъртината на шампиона от миналата година Новак Джокович. Българинът може да срещне във втори кръг познат съперник, като това е Феликс Оже-Алиасим. Двамата вече играха на трева, като 18-годишният канадец спечели в първия кръг в "Куинс". При евентуален пробив на Димитров и стигане до трети кръг, потокът му отрежда среща с един от Лоренцо Сонего, Марсел Гранойерс, Юго Юмбер или Гаел Монфис (16-и поставен).

Участието е десето за българина в Лондон, а най-успешното му представяне е през 2014 г., когато стигна до полуфинал. Тогава Димитров отстрани фаворита на домакините Анди Мъри, а крачка преди финала беше победен от Новак Джокович.

Турнирът е важен за Димитров, за да може той да запази и положителния си баланс през сезона. До момента българинът има 11 победи и 10 поражения през 2019 г. През април в интервю Димитров заяви, че се надява големият му успех през годината да бъде именно на "Уимбълдън".

В България "Уимбълдън" ще бъде предаван в ефира на "Евроспорт" 2.

Очакванията при фаворитите – Джокович или Федерер

И през тази година специалистите прогнозират трофей в Лондон за Новак Джокович или Роджър Федерер. Сърбинът се завърна триумфално преди година и покори за четвърти път в кариерата си легендарните тревни кортове, докато Маестрото се надява на девети триумф в английската столица.

Походът на Джокович започва срещу германеца Филип Колшрайбер, който е един от потенциалните трудни съперници в първи кръг. По ранкинга на евентуалните следващи съперници, пътят на Джокович би бил Малек Джазири, Душан Лайович и Гаел Монфис. При достигане още по-напред го очакват Стефанос Циципас и миналогодишният финалист Кевин Андерсън.

Преди "Уимбълдън" Джокович пропусна всички турнири на трева, за да си вземе почивка след "Ролан Гарос". За разлика от него Федерер загря с десета титла в Хале преди да се насочи към Лондон. Жребият на Маестрото е по-лек, като той започва с непознатия южноафриканец Лойд Харис. Швейцарецът беше облагодетелстван и от отказването на Борна Чорич, един от тенисистите, който го е побеждавал на трева.

В жребия Федерер попадна в една половина с Рафаел Надал, като двамата стари съперници могат да се срещнат на полуфинал. За да се случи това обаче двукратният шампион (2008 и 2010) трябва да се потруди много заради тежкия си поток. Надал започва с японеца Сугита, а още във втория кръг го чака победителят от мача Ник Кириос и Джордан Томпсън. В трети кръг може да играе евентуално с Денис Шаповалов, в четвърти с Марин Чилич, а на четвъртфинал срещу Доминик Тийм в повторение на финала от "Ролан Гарос".

Без фаворит при дамите

По традиция в дамския турнир неизвестните са много повече, а така е и през 2019 г. Подгряващите турнири бяха спечелени от новата №1 в света Ашли Барти и Каролина Плишкова, което ги поставя с крачка пред останалите. "Уимбълдън" обаче е място на много изненади, често донасяни от някои от непоставените тенисистки.

След жребия големите имена попаднаха в една четвъртина, което обещава оспорвани сблъсъци - Серена Уилямс, Барти, Мария Шарапова и шампионката Анжелик Кербер. С надежди за силно представяне са Симона Халеп и Наоми Осака, която се закани да си върне и първото място в ранглистата.

С огромен интерес се очаква и 15-годишната Кори Гоф, която стана най-младата тенисистка, влязла в основната схема на "Уимбълдън". Тя стартира в турнира срещу 24 години по-голямата от нея Винъс Уилямс.

Дневник