Селекционерът на националния отбор по волейбол Силвано Пранди направи големи промени в групата за най-важния турнир за годината - квалификацията за олимпийските игри. Италианецът включи в разширения състав Венелин Кадънков, който ще играе във второто ниво на италианския клубен волейбол.

Според непотвърдена информация на "Дневник" диагоналът ще е избраникът на Пранди за резерва на Цветан Соколов. Другият повикан играч на поста е Радослав Парапунов. От групата отпада Николай Учиков, който беше част от състава за Лигата на нациите.

Пранди прави кардинални промени, като изключи от групата опитни играчи. Българският отбор ще е без Валентин и Георги Братоеви, Николай Николов, Учиков и либерото Владислав Иванов.

"Изборът на състава, с който ще започнем подготовка за олимпийската квалификация, е продиктуван изцяло от спортно-технически причини. Моята цел е да изградя един хомогенен отбор с добри взаимодействия и ефективност в различните технически аспекти", каза Пранди.

Основната част от групата ще започне подготовка на 9 юли в София, като няколко състезатели ще получат пет дни повече почивка. От 15 юли отборът отива на лагер в Самоков, а на 24 и 25 юли ще се изиграят две приятелски срещи със Сърбия в Белград.

От 30 юли отборът се мести във Варна, а на 2 и 3 август в зала "Конгресна" ще има контроли с Иран.

Квалификацията е от 9 до 11 август, като съперници на България ще са Бразилия, Пуерто Рико и Египет.

Съставът на България
Разпределители: Георги Сеганов, Добромир Димитров, Владимир Станков.
Диагонали: Цветан Соколов, Радослав Парапунов, Венелин Кадънков.
Посрещачи: Тодор Скримов, Николай Пенчев, Розалин Пенчев, Мартин Атанасов, Георги Петров, Пламен Шекерджиев.
Центрове: Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Светослав Гоцев, Алекс Грозданов, Красимир Георгиев.
Либеро: Теодор Салпаров, Петър Каракашев, Мартин Иванов.

Дневник