Равенство в заплащането между мъжете и жените във футбола в САЩ или световното през 2026 г., на което страната е домакин, може да остане без държавно финансиране. Това предложение е внесъл в Конгреса сенаторът Джо Манчин.

Той подкрепи футболистките от националния отбор, които настояват за равнопоставеност във възнагражденията. Темата набира скорост в дните след четвъртата световна титла на САЩ.

В предложението, цитирано от ESPN, пише, че няма да се отпускат никакви средства за градовете домакини, за местната федерация, за ФИФА, КОНКАКАФ, нито за местни агенции, докато футболната федерация на САЩ не се съгласи да осигури еднакво заплащане.

През март женският отбор на САЩ заведе дело срещу местната федерация с обвинения в полова дискриминация.

По време на празненствата след победата с 2:0 срещу Германия във финала в Лион публиката скандираше "равно заплащане". По пътя към върха американките бяха убедителни, като в турнира спечелиха срещу втория, третия и четвъртия в крайното класиране.

Манчин заяви, че разминаването в заплащането е "недопустимо". "Те са най-добрите в света и заслужават да бъдат възнаградени подобаващо", обяви той.

САЩ ще е домакин на световното за мъже през 2026 г. съвместно с Мексико и Канада, като ще приеме най-много мачове.

Дневник