Новак Джокович спечели за пети път в кариерата си "Уимбълдън", след като пречупи рекордьора по титли в Лондон Роджър Федерер. Световният №1 се наложи в драматичен петсетов финал със 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 13:12 (3), който задоволи и най-претенциозните любители на тениса.

Мачът се превърна и в най-дългият финал на сингъл в историята на "Уимбълдън", след като продължи 4.55 часа.

За трети път двамата играха на финал в "Ол Инглънд клъб" след 2014 и 2015 г., във втория случай двубоят продължи в пълния формат от пет сета. Във всеки един от финалите между тях победител излезе Джокович.

Двамата се изправиха един срещу друг за 48-и път, като сърбинът постигна 26-а победа. Преди този мач Джокович беше спечелил последните им три срещи, докато последният успех на Федерер е през 2015 г. Само в Големия шлем те се срещнаха за 16-и път, като и по този показател Федерер изостава с едва шест успеха.

Титлата е 16-а за Джокович от Големия шлем, като той изигра 25-ия си финал в четирите най-големи надпревари. Федерер остава с 20 трофея от Шлема и участваше в 31-ата си битка за отличие.

По пътя към купата Джокович спаси два мачбола в петия сет, като това се случи при сервис на съперника му.

"Това е най-непредсказуемия финал, който съм играл в цялата си кариера, срещу един от най-великите играчи за всички времена, когото уважавам безкрайно много. Беше нереално как успях да се върна. За съжаление в такива мачове единият просто трябва да загуби", каза шампионът.

"Винаги съм казвал, че това е турнирът,който винаги съм искал да спечеля, още от малко момче. Радвам се, че го направих пред цялото ми семейство", добави сръбският тенисист.

Федерер завърши финала с 25 аса, но допусна и шест двойни грешки. Маестрото реализира 94 уинъра и допусна 61 непредизвикани грешки. Той демонстрира високо ниво на сервис, както и при излизанията на мрежата.

Джокович се отчете с 54 уинъра и 52 непредизвикани грешки.

"Мисля, че и двамата играхме невероятен тенис. Със сигурност ще искам да забравя мача, защото не спечелих. Поздравления, Новак, ти беше страхотен", обърна се Маестрото след края на срещата. "Показвам на другите хора, че 37 години все още не са чак толкова много. Не знам какво да ви кажа, не можех да направя нищо повече, дадох всичко от себе си".

Двубоят започна с много оспорван първи сет, в който Федерер беше по-сигурен в своите сервис геймове, в които не даваше много шансове на световния №1. Джокович трябваше да минава и през един критичен момент в четвъртия гейм, когато даде точка за пробив, но Маестрото не се възползва.

След това сервиращият успяваше да вземе подаването си, заради което се стигна до тайбрек. В него Джокович поведе с 3:1, но след това Федерер спечели четири поредни точки и се доближи само на две от успех в сета.

Джокович обаче не трепна и на свой ред взе четири поредни точки, за да измъкне тайбрека, с което поведе в сетовете.

В първата част Федерер имаше по-стабилните показатели, с пет аса и близо 70% първи сервис, но въпреки това Джокович успя да го измъкне. Световният №1 беше с много малък брой непредизвикани грешки, само шест, което се оказа ключово.

Драматичният завършек на първия сет стимулира Федерер и той започна ударно във втората част. Осемкратният шампион проби два пъти в първите три гейма и си осигури ключово предимство. Той взе и четвъртия гейм, преди Джокович да се разпише.

До края на сета Маестрото проби още веднъж лидера в ранглистата, за спечели втората част за едва 26 минути. Джокович не приличаше на себе си във втория сет, като допусна десет непредизвикани грешки. За седем гейма той спечели само 12 точки.

Третият сет до голяма степен се разви като втория и резултатът се движеше гейм за гейм. Двамата тенисисти разчитаха на силните си страни и не се откланяха от тактическия си план. Джокович отново трябваше да спасява точка за пробив, като това се случи в деветия гейм, а същевременно можеше да загуби и сета.

Сърбинът не трепна и се справи, а след това вкара сета в тайбрек. В него световният №1 нямаше никакви затруднения и игра по прекрасен начин, за да си осигури ранно предимство. Той поведе с 3:0 и въпреки краткото връщане на Федерер при 5:4, не сгреши, за да вземе втори тайбрек в двубоя.

В третата част Федерер за пръв път започна да греши малко по-често. Той допусна 12 непредизвикани грешки в частта при 13 уинъра.

По познат сценарий се развчи и четвъртият сет, който наподобяваше на четвъртия, заради предимството на Федерер. Маестрото реализира два пробива след четвъртия гейм. Той поведе с 5:2 и сервираше за сета, но се полъга по играта на Джокович и влезе в няколко поредни дълги разигравания.

В тях Джокович имаше успех и проби подаването на Маестрото, за да върне напрежението при 3:5. Сърбинът затвърди пробива с убедителен гейм, но осемкратният шампион не допусна изненада при последния си сервис гейм и затвори сета с 6:4, за да вкара двубоя в решителна пета част, при това при новия формат на "Уимбълдън" с разлика до два гейма или тайбрек при 12:12.

Именно последният мач от турнира стана и първият, който предлага тайбрек при 12:12.


Последният сет продължи 2.03 часа и предложи много драматични моменти. Сърбинът проби в ключов момент и поведе с 4:2, но Маестрото не се пречупи и веднага върна пробива.

Сблъсъкът продължи още по-оспорвано, но Федерер пръв стигна до шампионски точки, повеждайки с 40:15 при свой сервис. Световният №1 обаче отговори подобаващо и се върна буквално от невъзможна ситуация, за да изравни 8:8.

Той измъкна още един невероятен гейм при 11:11, спасявайки две точки за пробив. Стигна се до тайбрек, в който Джокович отново беше безкомпромисен и със 7:3 взе двубоя.

Дневник