Ая Митева пренаписа историята на българския конен спорт, след като спечели бронзов медал на европейското първенство за деца в холандския град Зуидволде. Отличието е първо за България в турнир от подобно ниво.

14-годишната Митева беше една от трите състезателки, които не допуснаха грешка по трасето. Състезателката на конна база "Ниеса" остана след германката Тиара Блайхер и Ема Бокен от Холандия, които завършиха съответно първа и втора.

Финалът протече в два манша, като първият паркур беше с 12 препятствия, с една двойна и една тройна комбинация и общо 15 скока. Вторият манш предложи десет препятствия, с тройна комбинация и 12 скока при височина от 130 см. на препятствията.

Състезанието протече в три дни и пет отделни изпитания. В него участваха 120 деца от 30 държави и 22 национални отбора.

Националният тим за деца беше представен от Ивана Ангелова (14 години), Ася Петрова (13 години) и 12-годишната Елиза Чолакова, която беше най-младата участничка в турнира. Само една наказателна точка за време обаче лиши отбора от възможността да влезе в челните места.

"Оттук насетне, след като е ясно, че България може да бъде в призовите места в Европа, очаквам още по-голям плам и отдаденост в подготовката на състезателите ни. Конният спорт е уникален, защото е единственият в света, в който участва екип от човек и животно и в който няма деление по пол, а само по умения. Медалът на Ая е заявка за сериозно участие на нашите ездачи в големите турнири. Тази емоция не може да се опише", каза генералният секретар на създадената през 1919 г. Българска ферация по конен спорт Теодор Шейтанов.

Дневник