Франция мечтае за първа титла в Тур дьо Франс от 1985 г., след като Жулиан Алафилип увеличи аванса си в генералното класиране на състезанието. След 13 етапа 27-годишният колоездач води с 1.26 минути пред шампиона от 2018 г. Герант Томас.

Алафилип спечели бягането по часовник в По (27.2 км) въпреки очакванията да губи време от лидера на "Инеос". Състезателят на "Декьонинк Куикстеп" измина дистанцията за точно 35 минути със средна скорост 46.63 км/ч. Алафилип беше най-бърз на всички контроли, като в края на дистанцията завърши с 14 секунди пред Томас.

Трети се нареди белгиецът Томас Де Хенд от "Лото Судал" на 36 секунди.

Това е втора етапна победа за Алафилип в тазгодишния Тур. Той спечели и в третия етап, когато облече жълтата фланелка. Французинът я сдаде за кратко, като в седмия и осмия етап тя беше на раменете на Джулио Чиконе, но след това си я върна. Въпреки прогнозите засега Алафилип остава лидер и първият французин от Тома Вьоклер през 2004 и 2011 г., който носи жълтата фланелка толкова дълго.

Етапната победа на Алафилип дойде навръх 100-ата годишнина от първото връчване на жълтата фланелка (1919 г.), превърнала се в символ на състезанието.


"В момента давам всичко от себе си, дори отвъд моите лимити. Всички ме окуражаваха и успях да постигна тази победа, невероятно е всичко, което се случва", каза Алафилип след етапа.

Французинът вече има аванс от 1.26 минути пред Томас, а трети след бягането по часовник излезе Стивън Краусвайк ("Йъмбо Висма") на 2.12. Четвърти е съотборникът на Алафилип Енрик Мас, който е на 2.44 минути. Младият Еган Бернал от "Инеос" загуби две позиции и вече е пети на 2.52 минути.

В топ 10 са още Емануел Бухман (+3.04), Тибо Пино (+3.22), Ригоберто Уран (+3.54), Найро Кинтана и Адам Йейтс (+3.55).

В събота и неделя са двата решителни етапа от втората седмица, която е в Пиренеите. В събота колоездачите ще изминат само 117 км, в които обаче има три височини, сред които изкачването от първа категория Кол дьо Сулор и финал на митичната Турмале (2215 метра).

Дневник