Нападателят на Аржентина Лионел Меси получи наказание от 90 дни да не играе за националния отбор на своята родина. Петкратният носител на "Златната топка" е санкциониран заради критиките към ръководството на Южноамериканската футболна конфедерация (КОНМЕБОЛ) по време на Копа Америка. Тогава нападателят обвини съдиите и федерацията, че са корумпирани.

Трибуналът към федерацията разгледа случая и наложи тримесечно наказание, заедно с глоба от 50 хиляди долара.

То заменя първоначално наложената санкция от 1500 долара и една среща.

Наказанието на Меси влиза в сила веднага и той ще пропусне контролните срещи на Аржентина с Чили, Мексико и Германия. Нападателят ще бъде на линия за световните квалификации.

Първоначално се смяташе, че Меси е заплашен от санкция до две години, както предвижда максималното наказание на КОНМЕБОЛ.

"Няма да бъдем страна в тази покварена схема и тази корупция, която действаше срещу нас по време на Копа Америка", каза аржентинецът по време на Копа Америка, когато неговият тим беше отстранен от Бразилия.
Причина за гнева на Меси беше полуфиналният мач с Бразилия. Тогава Аржентина загуби с 0:2, но "гаучосите" имаха претенции към отсъжданията на реферите в полза на домакините на турнира. Меси е наказан и за един мач заради червения си картон в мача с Чили, когато беше изгонен заедно с Гари Медел от противниковия отбор.

След Копа Америка аржентинецът беше обвинен от бразилския селекционер Тите, че не уважава своите съперници.

Дневник