Макс Верстапен с "Ред бул" ще стартира от първа позиция в Гран при на Унгария 12-и кръг за сезона във Формула 1. Холандският пилот беше много стабилен в квалификацията, като не допусна никакви грешки и се справи с конкуренцията на Люис Хамилтън и Валтери Ботас.

Той записа нов рекорд на пистата "Хунгароринг" 1:14.572 минути. Холандецът изпревари с едва 18 стотни от секундата Ботас и с близо две десети световният шампион Хамилтън.

Пилотът на "Ред бул" грабна своя първи полпозишън в кариерата, след като дотук няколко пъти се разминаваше с първата позиция. Верстапен е третият най-млад пилот в историята, който потегля от полпозишън. Той е на 21 години и 307 дни. Единствените по-млади от него, които са потегляли първи са Себастиан Фетел (21 години и 72 дни през 2008 г.) и Шарл Льоклер (21 години и 165 дни през 2019 г.).

Той е и пилот №100, който потегля от полпозишън.

"Това ми липсваше в кариерата ми и се чувствам много добре, че най-накрая го постигнах. Всички в отбора работиха много здраво, но имаме състезание тепърва, така че не трябва да губим концентрация и фокус", каза Верстапен.

Верстапен затвърждава добрата си форма, след като преди седмица спечели Гран при на Германия.

В първата част на квалификацията всички водещи отбори не реализираха пълния си потенциал, но нямаха никакви проблеми да продължат напред в сесията. Макс Верстапен се нуждаеше само от една обиколка, за да постигне добър резултат, с което оглави и класирането.

Холандецът беше много по-бърз от своите конкуренти, като пилотите на "Мерцедес" и "Ферари" трябваше да правят по две бързи обиколки. Шарл Льоклер допусна грешка на последния завой и се удари в предпазната стена, с което увреди задното си крило.

Хамилтън и Ботас бяха точно зад пилота на "Ред бул", на около две-три десети, а добър резултат записа и Кевин Магнусен с "Хаас", който се нареди четвърти.

Във втората част на квалификацията не успяха да се класират Роберт Кубица, Ланс Строл, Даниел Рикардо, Серхио Перес и Джордж Ръсел. При последния си опит австралийският ас на "Рено" Рикардо трябваше да се справя с трафик, което не му позволи да направи конкурентна обиколка.

За втората част на сесията водещите отбори избраха да изпратят пилотите си на пистата с гумите "медиум". Хамилтън, Ботас, Фетел, Льоклер, Верстапен и Гасли избраха да заложат на този смес гуми, за да започнат надпреварата в неделя с по-твърдите и да направят повече обиколки.

Пилотите на водещите три тима нямаха проблем да се класират за финалните 12 минути от квалификацията, като само темпото на Гасли беше по-ниско. В третата част влязоха още Ландо Норис и Карлос Сайнц с "Макларън", Ромен Грожан с "Хаас" и Кими Райконен със "Заубер". Под чертата останаха Нико Хюлкенберг, Александър Албън, Даниил Квят, Антонио Джовинаци и Кевин Магнусен.

Във финалните 12 минути пилотите на "Мерцедес" първи направиха обиколки. Хамилтън и Ботас бяха разделени от едва една стотна от секундата, като финландецът беше по-бърз. Постиженията на "Сребърните стрели" обаче бързо бяха подобрени от Макс Верстапен, който пръв слезе под 1:15 минути за обиколка.

При първите опити пилотите на "Ферари" Фетел и Льоклер изостанаха съотвено с 0.388 и 0.479 зад холандеца.

Дневник