"Манчестър сити" е носителят на Къмюнити шийлд за 2019 г., след като победи "Ливърпул" в спора за първия трофей през новия сезон. Шампионът на Англия надви втория с 2:1 след изпълнение на дузпи през 77 хиляди зрители на "Уембли".

В редовното време срещата завърши 1:1, а в дузпите "гражданите" бяха безгрешни. За червените с пропуск се отчете Жоржиньо Вайналдум.

"Сити" печели отличието за втора поредна година и общо за шести път в своята история.

Това е шеста купа за "гражданите", откакто Пеп Гуардиола застана начело на отбора. През миналия сезон "Сити" записа историческо постижение, след като стана първият английски отбор, който спечели и трите домашни трофея - Висшата лига, Купата на лигата и ФА къп.

В първия мач за новия сезон Гуардиола заложи на новата си покупка Родри. Халфът, с който "гражданите" счупиха трансферния си рекорд, си партнираше с Давид Силва и Де Бройне в средата на терена. "Гражданите" играха без типичен нападател, като атаката поведе Стърлинг.

"Ливърпул" разчиташе на всичко най-добро, с изключение на Садио Мане, който се завърна с контузия след Купата на Африка

Преди почивката "Сити" игра по-добре и излезе напред още в 12-ата минута. Точен за състава беше Стърлинг, който отбеляза след технично подаване от капитана Давид Силва. Англичанинът беше изпуснат от няколко защитника в червено.

Стърлинг не пропусна да се разпише за пореден път срещу бившия си отбор.

Малко след попадението си Стърлинг беше близо и до нов гол, но се отчете с пропуск срещу Алисон.

През втората част "Ливърпул" беше далеч по-активният отбор и създаде много повече положения. Футболистите на Юрген Клоп контролираха събитията на терена и направиха няколко големи пропуска. Мохамед Салах изпусна сам срещу вратарят, а Върджил ван Дайк уцели гредата.

Все пак централният защитник се реваншира в 77-ата минута, когато асистира за гол на своя партньор в отбраната Жоел Матип. Холандецът овладя топката след свободен удар, центрира меко към наказателното поле и Матип се разписа с глава.

"Сити" също се отчете с един голям пропуск, който беше на сметката на Давид Силва.

След равенството в редовното време се пристъпи към изпълнение на дузпи, в което всички от "Сити" бяха безгрешни. Илкай Гюндоган, Бернардо Силва, Фил Фоудън, Александър Зинченко и Габриел Жезуш вкараха от 11-те метра. За "Ливърпул" се разписаха Шакири, Лалана, Окслейд-Чембърлейн и Салах, но вторият изстрел, дело на Вайналдум беше прекалено слаб и Клаудио Браво го спаси.

Сезонът във Висшата лига започва в петък, като "Ливърпул" открива шампионата с домакинство на новака "Норич".

Дневник