Формула 1 се насочва към сезон с рекордните 22 старта от 2020 г., стана ясно след края на Гран при на Унгария. Отборите в шампионата са се съгласили на отправеното предложение от собственика на спорта "Либърти медия", призна директорът на "Мерцедес" Тото Волф.

В последните седмици Формула 1 се приближава до нов договор с Испания, което да задържи пистата "Каталуня" в календара. Тя е един от домакините, чиито договори изтичат, заедно с Германия и Мексико. Малко по-рано беше подписан договор с Великобритания, а от 2020 г. влизат две нови състезания Холандия и Виетнам.

Всичко това означава, че календарът от 2020 г. ще включва 22 старта. До този момент Формула 1 никога не е имала повече от 21 състезания в рамките на един сезон. Според действащите правила за увеличаване на броя на стартовете "Либърти медия" се нуждае от съгласието на отборите.

"С две думи, се съгласихме с предложението. Беше обсъдено да не се приема въвеждане на още един двигател, което ще увеличи разходите за клиентските отбори", каза Волф пред "Аутоспорт".

Според действащите правила всеки пилот има на разположение три двигателя за 21 състезания. Допълнително състезание няма да доведе до разрешение за още един агрегат.

"Либърти" си вършат работата, а тя е да продължат да намират пазари, за да може Формула 1 да се разраства. Ние ги подкрепяме, но няма да променяме техническите правила заради едно състезание", добави шефът на "Сребърните стрели".

Единственото притеснение на Волф е за екипите, които ще бъдат подложени на още повече пътувания и натоварване. "Ще бъде много трудно да се затвори този сезон с един екип. Наша отговорност е да се грижим за здравето на хората си."

Тепърва от "Либърти" ще трябва да предложат календар, който да бъде одобрен и от ФИА. След проведената среща в Унгария вече се заговори за сгъстяване на надпреварите, като повече да се провеждат в поредни уикенди.

Един от вариантите е сезон 2020 да започне в Австралия, а само седмица по-късно да бъде Гран при на Бахрейн. След това в два поредни уикенда да бъдат и стартовете в Китай и Виетнам.

През 2018 г. за пръв път бяха проведени състезания в три поредни уикенда – Австрия, Франция и Великобритания. По-късно отборите се възпротивиха заради логистичните трудности.

Настоящият сезон във Формула 1 е най-дългият в историята, след като ще завърши на 1 декември.

Дневник