Андреа Довициозо с "Дукати" спечели Гран при на Австрия, 11-и кръг за сезона в Световния шампионат по мотоциклетизъм (MotoGP) след драматична битка с Марк Маркес. Италианецът стигна до победата в последната обиколка с невероятна маневра срещу световния шампион.

Довициозо взе втория си успех за сезона, след като триумфира и в първия кръг в Катар и общо 14-а в кралския клас.

За четвърта поредна година "Дукати" спечели на трасето "Ред бул ринг", като няма друга марка, която да триумфира в надпреварите в Австрия, откакто страната влезе в шампионата през 2016 г.

Битката между Довициозо и Маркес напомни за дуела им от 2017 г., когато италианецът отново спечели.

Маркес стартира от рекордния си 59-и полпозишън, но направи много лош старт и му отне дълго време преди да се върне в челото. Колоната поведе Фабио Куартараро, но посредата на дистанцията той беше изпреварен от Довициозо. Постепенно Маркес го настигна и три обиколки преди края го изпревари.

Дуелът им в последната обиколка беше много качествен и италианецът излезе победител. На подиума се качи и Куартараро, който завърши пред съотборниците Валентино Роси и Маверик Винялес.

Маркес остава без победа на австрийската писта, която е единствената от настоящите в календара, на която световният шампион никога не е печелил в мотоциклетния спорт.

В класирането за сезона Маркес остава начело.

Дневник