Италианецът Елиа Вивиани е новият европейски шампион в шосейното колоездене, след като спечели титлата на шампионата за 2019 г. в Алкмаар. Колоездачът на "Декьонинк Куикстеп" надви във финалния спринт в холандския град своя съотборник Ив Лампарт.

Трети в състезанието се нареди Паскал Акерман, който изостана с осем секунди. Тримата колоездачи се откъснаха самостоятелно няколко обиколки преди края на надпреварата и показаха, че са най-силни.

Вивиани (30 г.) наследява сънародника си Матео Трентин като европейски шампион, след като именно италианец носеше трикото на първенец в последните 12 месеца.

За Вивиани това е 76-а победа в кариерата и девета през 2019 г. През сезона той спечели една етапна победа и в Обиколката на Франция.

Италианецът кара последния си сезон за "Декьонинк Куикстеп", след като от 2020 г. преминава в редиците на френския тим "Кофидис". С привличането на Вивиани един от отборите с най-дълго присъствие в колоезденето ще се опита да се върне в Световния тур.

За "Декьонинк Куикстеп" европейското първенство се оказа много успешно, след като колоездачи на белгийския тим завършиха на първо и второ място и в индивидуалното бягане по часовник. В четвъртък европейската титла в дисциплината спечели 19-годишният Ремко Евенепул (Белгия), а втори остана Каспер Асгрен (Дания).

Победите не се броят в официалната статистика на отбора, тъй като в европейски и световни първенства колоездачите представят нациите си.

Дневник