"Манчестър юнайтед" разгроми "Челси" с 4:0 и спечели по категоричен начин дербито от първия кръг във Висшата лига. Съставът на Оле Гунар Солскяр впечатли с ефективната си игра и отличните си действия в предни позиции.

Точни за "червените дяволи" на "Олд трафорд" бяха Маркъс Рашфорд в 18-ата и 67-ата минута, както и Антони Марсиал в 65-ата и Даниел Джеймс в 82-ата.

"Юнайтед" затвърди историческата традиция никога да не губи мач в ерата на Висшата лига, в който е повел на почивката, като това се случва в 280 мача.

От другата страна "Челси" не игра слабо и направи много добро първо полувреме. Дебютът на Франк Лампард обаче беше белязан от грешки в защита, както и няколко много големи пропуска. Още преди почивката "Челси" удари и две греди.


С пет точни удара "червените дяволи" се разписаха четири пъти в мрежата на "Челси". Гостите от Лондон завършиха с един точен удар повече, но това не доведе до нито едно попадение, което се оказа и голямата разлика между съставите.

И двата тима започнаха с много млади играчи в съставите си. "Юнайтед" заложи и на най-скъпата си покупка Хари Магуайър, а атаката поведе Маркъс Рашфорд. Спряганият за трансфер Пол Погба също започна сред титулярите.

В "Челси" Лампард заложи на Тами Ейбрахам, който беше на върха на нападението и 20-годишният Мейсън Маунт, като и двамата дебютираха за сините.

Гостите от Лондон започнаха много по-добре, като не се притесняваха да разиграват топката и да я държат в по-голяма част от времето. Още в четвъртата минута "Челси" можеше да открие резултата и да изненада домакините.

Ейбрахам се обърна около границата на наказателното поле и стреля незабавно с десния крак, но топката се отби в десния страничен стълб.

Постепенно агресивната игра на "Челси" беше пречупена и "Юнайтед" започна да играе с по-голямо спокойствие. "Червените дяволи" предпочитаха да изнасят топката през центъра на терена и не използваха толкова фланговете.

Именно след атака през средата "Юнайтед" получи и дузпа. Рашфорд нахлу в наказателното поле, а в опита си да му отнеме топката Курт Зума закачи опорния му крак и го събори. Реферът Антъни Тейлър нямаше избор освен да посочи бялата точка.

От 11-те метра Рашфорд беше безгрешен, стреляйки в горния десен ъгъл на Кепа - 1:0.

Голът доведе до объркване в редиците на "Челси". Дълго време футболистите на Франк Лампард така и нямаха опасни атаки, с които да затруднят защитата на домакините. "Юнайтед" действаше много организирано в отбрана и показа добро движение без топката.

Едва в края на първата част "Челси" успя да стигне до две ситуации. Първо Баркли в 39-ата минута си отвори пространство и стреля, но Давид де Хеа се намеси и спаси с крак.

Само две минути по-късно "Челси" отново се размина с попадение. След грешка в защитата на Линдельоф и Уан-Бисака топката стигна до Емерсон отляво. Той без да се бави стреля, но топката за втори път се отби от гредата.

След почивката ситуацията на терена не се промени, като "Челси" продължи да задържа повече топката. Лампард потърси и промени, пускайки в игра новото попълнение Кристиан Пулишич за сметка на Рос Баркли. "Юнайтед" обаче беше организиран в защита и не оставяше толкова празни пространства.

Сините трябваше да действат в много сгъстени пространства, където имаше много играчи на "Юнайтед".

В 65-ата минута "Юнайтед" нанесе втори удар, като Марсиал се разписа. Французинът се пласира добре пред Сесар Аспиликуета и засече центриране на Андреас Перейра отдясно.

Попадението имаше още по-тежък ефект върху "Челси", след като по-малко от две минути след това, "Юнайтед" вкара още веднъж.

Този път Пол Погба получи хубава топка в средата на терена и без да се бави веднага я прати напред към влизащия на скорост Рашфорд. Със своята скорост нападателят се озова пред защитниците на "Челси" и с второто си докосване прати топката зад Кепа - 3:0.

При 3:0 "Юнайтед" вече действаше много по-освободено, а в полето на "Челси" се отвориха и пространства, след като "Челси" не играеше толкова организирано. Солскяр даде шанс за дебют и на друга от покупките си, като пусна крилото Даниел Джеймс.

Уелсецът успя да се разпише в края на срещата, ознаменувайки дебюта си по добър начин. Джеймс беше точен в 81-ата минута след ново подаване на Погба. Неговият удар рикошира в крака на Емерсон и стана неспасяем за Кепа.

Дневник