Дербито от петия кръг в Първа лига между "Лудогорец" и ЦСКА завърши без победител 0:0. Очакваният с голям интерес сблъсък между първия и втория от миналия сезон, не донесе попадения, но впечатли със здрава битка и от двата състава.

Шампионите и червените направиха зрелищен дуел, в който на висота бяха вратарите Пламен Илиев и Витаутас Черниаускас, отличили се с много важни намеси.

Това беше пети пореден двубой във всички турнири, в който "Лудогорец" не успява да победи ЦСКА. За последно шампионите надиграха съперника си от София в есенния дял на миналогодишното първенство. В последните четири срещи "Лудогорец" дори не може да вкара гол на ЦСКА. Три от мачовете завършват при резултат 0:0.

Равенството все пак стигна на "Лудогорец" да излезе начело в класирането, събирайки 11 точки. Зад шампионите остава "Локомотив" (Пловдив), който е само с точка по-малко. В друг мач от неделната програма черно-белите надвиха новака "Арда" с 5:2 в много интересна среща. Това беше и първо поражение за тима от Кърджали.


С 10 точки, колкото има "Локомотив" е и "Левски". ЦСКА е едва седми, като има осем точки. Пред червените са "Черно море", "Берое" (двата с по 9), и "Арда", който също има 8.

Стойчо Стоев предприе пет промени от състава, който разгроми с 5:0 ТНС в Лига Европа няколко дни по-рано, като заложи на по-свежи играчи. Колегата му Люпко Петрович излезе със същите 11, които играха срещу "Зоря" (Луганск) в четвъртък. За разлика от сблъсъка в Лига Европа обаче ЦСКА беше построен с четирима в отбрана, а не както досега с трима.

Двубоят започна с много високо темпо и няколко опасни атаки от двата тима. ЦСКА търсеше бързо изостряне на играта и директни подавания към нападателите си Евандро и Али Соу. Именно гамбиецът получи добър шанс в началото, но се забави и не отправи удар.

Малко по-късно "Лудогорец" отговори с опасен изстрел на Дан Битон с левия крак, който премина встрани от целта.

Именно израелският халф беше първият, който отправи точен удар в срещата. В 15-ата минута той стреля от границата на наказателното поле, но Витаутас Черниаускас нямаше големи проблеми и спаси.

В 24-ата минута ЦСКА също успя да отправи точен удар. Той дойде след хубава комбинация между Али Соу и Евандро, като гамбиецът изведе бразилския си съотборник. Евандро се озова на около 12 метра от голлинията, но стреля прекалено слабо с левия крак и не затрудни Пламен Илиев.

Постепенно активното начало отстъпи място на повече битка, а единоборствата на терена зачестиха. В края на първото полувреме и нервите взеха връх, като имаше претенции към рефера.

От ЦСКА претендираха за неотсъден фаул срещу Жеферсон около границата на наказателното поле. Бразилецът беше съборен от Чибота, който го атакува в гръб, но съдията Драгомир Драганов даде сигнал играта да продължи. Атаката завърши пред другата врата с грубо нарушение срещу Чибота.

След почивката и двмата треньори направиха промени, като Стойчо Стоев търсеше победата с включването на Клаудиу Кешеру. Голмайсторът на тима веднага раздвижи играта на домакините в атака. Още в 53-ата минута той изведе Чибота на добра позиция, но крилото стреля над вратата.

Малко по-късно вратарят на ЦСКА трябваше да се намесва след нов изстрел, а в 61-ата минута с пропуск се отчете и Жоржиньо. За Пламен Илиев също имаше работа, като вратарят на "Лудогорец" първо пресече опасно подаване към Али Соу, излизайки извън наказателното си поле, а след това спаси изстрел именно на гамбийския нападател.

Най-чистото положение за "Лудогорец" се откри в 77-ата минута. Тогава Антон Недялков намери в наказателното поле Кешеру, който успя да стреля от малък ъгъл, но топката мина встрани.

В последните минути на редовното време ЦСКА също имаше златна възможност да стигне до трите точки, но Илиев спря гостите.

Дневник