ЦСКА и "Локомотив" (Пловдив) се хвърлят в търсене на европейската си мечта тази вечер. Червените гостуват на "Зоря" в Запорожие в реванша от третия предварителен кръг в Лига Европа, а воденият от Бруно Акрапович състав е в Страсбург за мача си с местния отбор.

Другият български отбор - "Лудогорец", има много по-лека задача. След 5:0 срещу ТНС шампионите трябва да подпечатат класирането си за плейофа, където ги очаква "Марибор".

ЦСКА вярва във възможностите си след 1:1 в София, като треньорът Люпко Петрович и младият Иван Турицов казаха, че се разчита много на колектива. Извън групата са двамата капитани Николай Бодуров (за когото Петрович каза, че пречи на отбора) и Рубен Пинто.


"Слава Богу, че ние разполагаме с такива футболисти, които се вслушват в съветите ми и се борят за колектива. В последното дерби с "Лудогорец" (0:0) показахме, че срещу играчи за милиони успяваме да се справяме с отборен дух", каза Петрович.

Той посочи, че съперникът е силен отбор и че два пъти в последните пет години е играл в групите на Лига Европа. Въпреки това оценява възможностите на отбора си. "Във футбола всеки отбор може да победи другия. Не става въпрос за сензации - и срещу "Осиек" беше така. Те бяха уверен отбор. Мислиха, че ще ни елиминират, притежават качествени състезатели. Това е футболът - няма фаворити. Сега отново е така. Непредвидима игра, а дори ЦСКА да се изправи срещу "Еспаньол", то няма правило, че мачът е решен".

Мачът, който ще бъде излъчен по "Би Ти Ви екшън", ще се играе в Запорожие заради проблемите в Украйна.

"Локомотив" има много по-трудна задача след поражението с 0:1 от "Страсбург" в Пловдив преди седмица. Въпреки това черно-белите не са се предали.

Преди мача те имаха проблеми, като собственикът на клуба Христо Крушарски протестира пред френското посолство заради отказани визи на Стивън Езе и Парвизджон Умарбаев. Въпросът беше решен и двамата ще могат да играят.

"Трябва да влезем в мача без голямо напрежение - това искам от момчетата, да не се притесняват, да покажем добра игра и да успеем да продължим напред", каза Акрапович.

"Имам план В и план С, но най-добре ще е план А със Стивън Езе. Той е важен играч за мен, отличен футболист е и може само да помогне на отбора. Ще се радваме да играем 120 минути. С малко късмет и добрата форма на играчите ми, всичко е възможно", добави той.


В Уелс "Лудогорец" отива без притеснения и с поглед, насочен към "Марибор". Треньорът Стойчо Стоев каза, че ще пусне футболисти, които играят по-рядко, но изтъкна, че в отбора му няма титуляри и резерви.

"Не би трябвало да има подценяване, защото трябва да поддържаме ниво, ако искаш да си сериозен. Тук, в този клуб, играчите са сериозни. Футболистите трябва да се грижат за имиджа на клуба. В тази насока им казах, че трябва да се подходи сериозно. Трябва да проявим уважение към опонента. Не бива снизходително да подходим към мача", заяви Стоев.

Мачовете на българските отбори в Лига Европа


"Зоря" (Луганск) - ЦСКА (20.00 ч., "Би Ти Ви екшън")
ТНС - "Лудогрец" (20.30 ч., "Диема спорт 1")
"Страсбург" - "Локомотив" Пловдив (21.30 ч., "Диема спорт 2")

Дневник