"Тотнъм" за пореден път се оказа "черна котка" за "Манчестър сити" и спря шампиона на Англия в невероятен дуел от втория кръг на Висшата лига. Дербито на уикенда завърши 2:2, като "шпорите" откраднаха точка, въпреки че бяха надиграни.

Освен четирите гола срещата на "Етихад" предложи много драматични моменти и отменено попадение на "Сити" в края след намесата на технологията за видеоповторения (VAR).

Финалните минути напомниха за сблъсъка между двата тима в Шампионската лига през пролетта, когато гол за "Сити" отново беше отменен.

Точни за "гражданите" бяха Рахийм Стърлинг и Кевин Де Бройне, за "Тотнъм" Ерик Ламела и Лукас Моура. През първата част "Сити" доминираше тотално, когато вкара и двете попадения, а "шпорите" изиграха по-добра втора част от тактическа гледна точка.


Мениджърът на "гражданите" Пеп Гуардиола направи четири промени в стартовия си състав от победата над "Уест хем" в предишния кръг. Серхио Агуеро, Илкай Гюндоган, Николас Отаменди и Бернардо Силва започнаха сред титулярите.

Първите минути бяха обещаващи, като "гражданите" започнаха с много високо темпо и доминираха. Футболистите на Гуардиола имаха идея как да разклатят съперника си и още в седмата минута можеха да открият. Стърлинг стреля с глава, но топката мина встрани.

"Гражданите" разчитаха много на Кевин Де Бройне, който се движеше много. Белгиецът използваше празните пространства и създаваше големи проблеми за "Тотнъм". В 20-ата минута Де Бройне получи топката и незабавно центрира на далечната греда към Стърлинг, който беше сам. Англичанинът стреля с глава и този път беше точен, откривайки резултата.

Домакините действаха много уверено, като "Тотнъм" почти нямаше опасности на своята сметка.

Въпреки това само три минути след попадението на "Сити", "шпорите" успяха да се върнат в мача. При контраатака през центъра Ерик Ламела получи пространство и стреля. Вратарят на "Сити" Едерсон беше излязъл напред и не успя да се разтегне максимално, за да спаси изстрела на аржентинеца.

От този момент нататък "Сити" увеличи още повече натиска си. Всяка атака минаваше през Де Бройне, а "Тотнъм" така и не намери начин как да противодейства на плеймейкъра на "гражданите".

В 35-ата минута натискът на домакините даде резултат, отново след отлична игра на Де Бройне. Той получи топката отдясно на наказателното поле и центрира прострелно към Агуеро, който изпревари защитниците на "Тотнъм", за да се разпише и да изведе тима си напред.

За Агуеро това беше 97-и гол във Висшата лига на "Етихад", с което аржентинецът се изравни с легендата Алън Шиърър по най-много попадения на един стадион в елита на Англия.

До края на първата част "Сити" пропиля още няколко добри шанса да увеличи преднината си. Веднъж Де Бройне стреля неточно, а няколко пъти последното подаване убягваше.

След почивката темпото на "Сити" значително спадна, а "Тотнъм" промени поведението си. Тимът на Маурисио Почетино коригира дистанцията между отделните си футболисти и празни пространства за играчите на "гражданите" нямаше.

Домакините бяха принудени да опитват много повече удари отдалеч и да центрират. При един от най-добрите шансове Зинченко стреля, но ударът му беше спасен. Малко по-късно "Сити" удари и греда след удар на Бернардо Силва.

"Сити" продължаваше да създава положения пред вратата на "Тотнъм", но не играеше със същата динамика от първото полувреме. Действията на "гражданите" бяха ограничени от поведението на гостите, най-вече в движението без топка.

В 56-ата минута развоят на срещата се промени след гол на "Тотнъм". Без да играят толкова добре "шпорите" успяха да стигнат до ново изравняване, като в герой се превърна Лукас Моура. Бразилецът влезе от пейката и само 19 секунди по-късно се разписа, засичайки топката след корнер.

До края на двубоя беше още по-интересно, след като "гражданите" атакуваха с всички играчи, а "Тотнъм" се прибра в своята половина, като дори Хари Кейн помагаше в защита. Пеп Гуардиола прибегна и до смени, като изваждането на Агуеро за сметка на Габриел Жезус не се хареса на аржентинеца.

Той дори потърси сметка от мениджъра си.

"Сити" обсади вратата на Лорис и в края на мача гостите от Лондон буквално чистеха топката на посоки, като не успяваха да я задържат трайно. В заключителните минути се стигна до трети гол, дело на Жезус.

Топката се озова в бразилеца след корнер, а с плътен удар той я вкара в мрежата.

Видеоарбитрите изгледаха повторение и видяха игра с ръка на Аймерик Лапорт при след центрирането от корнер, след което голът беше отменен.

Дневник