Григор Димитров загуби още четири позиции в световната ранглиста след отпадането си в първи кръг на турнира от сериите "Мастърс" в Синсинати. Българинът е №78, след като не успя да защити 90 точки за ранглистата.

Преди седмица Димитров загуби от Стан Вавринка със 7:5, 4:6, 6:7 (4), допускайки обрат. Това беше второ поредно отпадане от швейцареца на "Мастърс" турнир, при това в първи кръг, след надпреварата в Монреал.

Бившият №3 в света е в серия от три поредни поражения, а последният му успех беше в края на юли, когато надигра американецът Стив Джонсън. Това е и единствената победа на Димитров от последните му осем мача.

За пръв път от 2012 г. Димитров е извън първите 70 на ранглистата, като заемаше 72-о място в средата на юни 2012. След това започна серията му от добри резултати, за да завърши годината под №48, а през 2013 г. успя да се наложи и сред първите 30. Между 2013 и 2018 г. Димитров неизменно завършваше сред топ 30 в ранглистата, като върхът постигна преди два сезона, достигайки до №3.

През тази седмица Димитров няма да участва в турнири, като се подготвя за старта на US Open. Българинът е с отрицателен баланс през годината и има 12 победи срещу 15 поражения.

От началото на 2019 г. бившият №3 в ранглистата е достигал само до един четвъртфинал и това се случи в първия турнир за годината - Бризбейн. Там Димитров загуби от Кей Нишикори.

В челото на ранглистата не настъпват големи промени. Водач остава Новак Джокоович, следван от Рафаел Надал и Роджър Федерер. Независимо, че сърбинът и швейцарецът загубиха съответно 640 и 510 точки, те не могат да бъдат изместени от позициите си.


Руснакът Даниил Медведев се изкачва до петото място, като прави скок с три позиции след титлата си в Синсинати. В топ 10 влиза Роберто Баутиста Агут, който печели една позиция срещу Фабио Фонини. Италианецът вече е 11-и.

Дневник