Носителят на 20 титли от Големия шлем в тениса Роджър Федерер се обяви за по-справедливо разпределение на парите в тениса. Швейцарецът призна, че парите за водещите състезатели в спорта са се увеличили значително в последните години, но отчете, че това не важи за всички.

Думите му дойдоха след победата му срещу Дамир Джумхур във втория кръг на US Open. Този месец Федерер и Рафаел Надал влязоха в съвета на играчите в АТП.

"За това ще се борим. Знам, че турнирите не намират за много привлекателно да увеличават парите на отпадналите в първия и втория кръг", заяви той.

"Вярвам, че участниците в турнирите от ниво "Чалънджър", както и тези, които отпадат във втория кръг, трябва да получават повече. Ако трябва да има увеличение, то вече не бива да е насочено към върха. Мисля, че достигнахме доста добро ниво там", каза Федерер.

Темата за разпределението на парите в тениса се обсъжда от доста време. През януари 2018 г. Григор Димитров заяви, че не вижда необходимост от увеличението на наградните фондове за турнирите от Големия шлем.

Тази година шампионите при жените и мъжете на US Open ще получат по 3.85 млн. долара. На отпадналите в първия кръг се полагат по 58 000 долара, което е с 4000 долара повече от миналата година.

Тенисистите от по-ниско ниво често изпитват затруднения да развиват кариерата си заради ниските приходи и високите разходи по пътуванията. Според Федерер трябва да се направи така, че обещаващите състезатели да не се отказват от спорта по финансови причини.

Той се надява, че въпросът ще бъде решен правилно в следващите пет-десет години.

Дневник