Президентът на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова се надява световният ѝ рекорд в скока на височина да бъде подобрен от Мирела Демирева. Тя говори по темата в навечерието на 32-ата годишнина от поставянето на върховото постижение в дисциплината - 209 см, в Рим.

"Винаги съм имала този рекорд за български и съм щастлива, че той все още е наш, на България. За да стигна до него, ми помогнаха най-вече моите български съпернички, които с конкуренцията извисиха летвата толкова високо. Също така и треньорът, целият екип, хората край мен, всички, които тогава бяха отговорни за просперитета на българския спорт", каза Костадинова, цитирана от пресслужбата на БОК.

"32 години не са малко - през 1987 г. изобщо не съм и предполагала, че това постижение ще се запази като световен рекорд толкова дълго. Със сигурност 209 см няма да са винаги върхът във възможностите на дамите да скачат нависоко. Един ден и този резултат ще бъде подобрен, но искрено се надявам това да бъде направено отново от българка. Стискам палци на Мирела Демирева, която бележи значим прогрес напоследък", заяви Костадинова.

На 30 август 1987 г. на олимпийския стадион в Рим Стефка Костадинова поставя нов световен рекорд в скока на височина. Българската атлетка скача 209 сантиметра, с което подобрява собственото си върхово постижение с 1 см.

Повече от три десетилетия по-късно рекордът остава ненадминат. Много състезателки - включително и самата Костадинова, са правили опити да стигнат 210 см, но без успех. Най-близо беше хърватката Бланка Влашич, която през 2009 г. преодоля 208 см.

На световното в Рим Костадинова прави девет успешни скока. Тя започва от 185 см и след това без проблеми скача още 189 см, 193 см, 196 см, 199 см и 202 см. Българката скача 204 от третия опит, а след това от втория се справя и с 206 см.

Дневник