Атанас Голомеев беше приет в Злата на славата на Международната федерация по баскетбол (FIBA). Той стана вторият български състезател с подобно признание след Ваня Войнова.

"Когато ми се обадиха преди няколко месеца, в първите няколко часа мислех, че някой се шегува", започна речта си Голомеев по време на церемонията в Пекин. Там бяха още президентът на българската федерация Георги Глушков, генералният мениджър Елеонора Рангелова и спортният директор на ФИБА Европа Коста Илиев.

"Единственото, което искам да кажа, е, че баскетболът е отборна игра, не е индивидуален спорт. Всички, които сме тук, не бихме могли да направим много без нашите съотборници", заяви Голомеев. Той посочи, че приема отличаването си като признание за неговото поколение и за това преди неговото, които по думите му са били едни от най-добрите в историята на европейския и световния баскетбол.

Голомеев е едно от имената в родния баскетбол, с които всеки българин може да се гордее, казват от българската федерация. Бившият център на "Левски" участва на пет европейски първенства, в които България е в топ 8 от 1969 до 1977 г. На първенствата в Испания през 1973 г. и в бивша Югославия през 1975 г. той реализира общо 316 точки, което го превръща в най-резултатния играч в Европа. Освен това попада в идеалния отбор на четири европейски първенства (1971, 1973, 1975 и 1977 г).

Освен Войнова и Голомеев България има още двама представители в Залата на славата на FIBA. Това са съдиите Артеник Арабаджиан и Валентин Лазаров.

Дневник