Григор Димитров преодоля третия кръг на US Open, след като се справи в три сета с поляка Камил Майхжак - 7:5, 7:6 (8), 6:2. Българският тенисист се нуждаеше от два часа и 20 минути, за да затвори срещата с 94-ия в света. Майхжак влезе в основната схема на турнира като щастлив губещ.

След като в предишния кръг Димитров не игра, а полякът имаше петсетово изпитание, българският тенисист беше много по-свеж. Той впечатли с придвижването си по корта.

Успехът класира Димитров на осминафинал, с което той изравнява най-доброто си постижение в Ню Йорк (2014 и 2016). За пръв път от Australian Open насам българинът преодолява трима съперници в един турнир, като показва признаци на по-добра игра.

В следващия кръг Димитров ще срещне 20-годишния Алекс Де Минор от Австралия. Той отстрани седмия в света Кей Нишикори.

В срещата с Майхжак българинът записа осем аса, но допусна и четири двойни грешки. Димитров вкара само 59% първи сервис, при който спечели 81% от разиграните точки (47 от 58). При второто подаване българинът отново беше стабилен - 63%.


Бившият №3 в света търсеше агресивната игра, с което реализира 41 уинъра и 28 непредизвкани грешки. При Майхжак показателите бяха 26 уинъра и 32 грешки.

Мачът започна добре за българина, който стартира с гейм на нула. До края на първата част Димиитров почти нямаше големи трудности в подаванията си и почти не губеше тоочки. Само в деветия гейм за кратко Майжак имаше предимство, но Димитров се справи. Резултатът се движеше гейм за гейм до самия край на сета. При 6:5 в полза на българина, той успя да пробие Майхжак, за да вземе и сета.

Това даде увереност на Димитров, който започна добре втората част. В нея българинът реализира ранен пробив, за да поведе с 3:1, след което и го затвърди. Димитров допусна лек спад в седмия гейм, когато спаси три поредни точки за пробив и общо четири в гейма, но при петия си шанс Майхжак взе подаването на българина.

Стигна се до тайбрек, в който имаше много грешки и от двете страни на мрежата, но с по-здрави нерви Димитров измъкна и втория сет след 10:8 в тайбрека.

Загубеният втори сет окончателно сломи съпротивата на Майхжак, който вече не беше толкова свеж. Димитров се възползва, за да затвори срещата по-бързо и реализира пробив в третия гейм. В сета полякът взе едва два гейма, след като беше пробит и втори път, а Димитров си осигури мач на осминафинал.


Победата ще донесе и изкачване на Димитров в ранглистата, като дотук той си е осигурил скок с 16 позиции в световната ранглиста, като започна турнира на 78-о място.

Напред в турнира продължава и шампионът от миналата година Новак Джокович. Сърбинът се справи с Денис Кудла в три сета - 6:3, 6:4, 6:2 за 2.05 часа. Трикратният първенец допусна осем двойни грешки и беше много нервен в мача, но успя да се събере, за да победи 111-ия в света.

Изненада имаше в мача между 18-ия в света Николос Басилашвилии Доминик Кьопфер, като германецът, който е 118-и в света победи с 6:3, 7:6 (5), 4:6, 6:1.

В турнира при дамите победи записаха Серена Уилямс, Ашли Барти, Мадисън Кийс и Каролина Плишкова.

Дневник