В различна форма и от различни изходни позиции ЦСКА и "Левски" влизат в първото дерби помежду си за сезона. Червените са символичен домакин на големия сблъсък, като имат какво да доказват на своите фенове. "Левски" е лидер в шампионата и се нуждае от победа над червените, за да остане на върха и след дербито.

Първият мач между сини и червени е днес от 17.45 часа на Националния стадион "Васил Левски". Срещата ще бъде предавана по "Диема спорт".

Залогът е много голям, особено за ЦСКА, след като при евентуална загуба червените могат да се окажат на седем точки зад "Левски" и на шест зад "Лудогорец" след едва осем кръга.

Формата

След отпадането от Лига Европа ЦСКА допусна срив в играта си, като в седем изиграни мача има три победи, три равенства и една загуба. Тимът, воден от Люпко Петрович стъпи накриво срещу "Дунав" преди седмица, като завърши 1:1 в Русе. Преди това червените постигнаха труден успех с 3:2 над новака "Арда".

Въпреки че Петрович се слави като треньор, който разчита на здравата защита и на солидното представяне отзад, в момента ЦСКА е допуснал девет гола, като е отбелязал само с един повече.

В предни позиции играчите на Петрович стигат до положения, но не могат да ги реализират, в защита допускат голове прекалено лесно.

Съперникът "Левски" е на другия полюс, като с много дисциплинирана игра и без да блести, натрупа точки. Сините имат пет победи в първите си седем срещи, като сгрешиха само два пъти - тимът направи 0:0 с "Етър" като гост, а след това изненадващо загуби от "Берое" на "Георги Аспарухов".

"Левски" има втората най-силна атака в Първа лига, като е вкарал 15 попадения (с три по-малко от "Локомотив") и втората най-силна защита с допуснати едва пет гола, като само "Лудогорец" е по-добър по този показател (4).

Новините

ЦСКА продължава да не разчита на капитана си Николай Бодуров, който остава отлъчен от първия състав. Аут от дербито са още Рубен Пинто и Денис Давидов, които подобно на Бодуров не получават шансове. Извън това Люпко Петрович няма проблеми около състава си.

Сръбският специалист не може да разчита само на новото попълнение Томи Юрич. Нападателят беше привлечен през седмицата в търсене на решението на проблемите в атака, но е изостанал с подготовката.

В "Левски" на линия вече е един от важните играчи за Петър Хубчев Хали Тиам. Дефанзивният халф лекуваше контузия, получена в двубоя с АЕК (Ларнака) в Лига Европа, но е готов да играе с ЦСКА.

Сините ще разчитат много на Найджъл Роберта, който се утвърди като водещ нападател на тима в последните седмици и показва добра форма.

Дневник