Пилотът на "Ферари" Шарл Льоклер спечели първата си победа във Формула 1, след като триумфира в Гран при на Белгия, 13-и старт от началото на сезона. Роденият в Монако състезател, потегли от полпозишън и прекоси финала пръв, като не остави съмнение в превъзходството си.

Зад Льоклер се наредиха двамата пилоти на "Мерцедес" Люис Хамилтън и Валтери Ботас.

От "Ферари" не успяха да се поздравят с двойна победа, независимо че пилотите им потеглиха от първа редица. Себастиан Фетел имаше проблеми в края на дистанцията, като завърши едва четвърти.

Победата на Льоклер прекъсва сушата от 315 дни на "Ферари" без успех във Формула 1. Последната победа на Скудерията беше в Гран при на САЩ през октомври 2018 г., когато надделя Кими Райконен.

Льоклер посвети победата на пилота от Формула 2 Антоан Юбер, който загина в събота точно на пистата "Спа".

Състезанието започна много хаотично, като имаше няколко контакта на спирането за първия завой. Фетел беше изпреварен от Хамилтън, а малко по-назад Кими Райконен удари Макс Верстапен. Пораженията по болида на холандеца бяха големи със счупено предно окачване и той отпадна при влизането в завоя "Червената вода".

Фетел бързо си върна позицията срещу Хамилтън, а в челото Льоклер нямаше проблеми да започне да трупа аванс.

От фаворитите Фетел влезе пръв в бокса в 16-ата обиколка, като сложи гуми медиум. Последваха го всички останали, като Льоклер загуби позиция спрямо съотборника си.

Въпреки това пилотът от Монако беше по-бърз от съотборника си и екипът на "Ферари" нареди на Фетел да пропусне Льоклер, за да може той да се бори с пилотите на "Мерцедес". Малко по-късно това се оказа правилното решение, след като Фетел загуби темпо.

Германецът беше изпреварен последователно от Хамилтън и Ботас, след като рязко загуби темпо и се срина до четвъртата позиция.

Във финалните обиколки Хамилтън започна да печели време срещу Льоклер и да го застига много бързо. Преди финалните три тура той беше само на две секунди зад пилота на "Ферари", който влезе и в трафик, но въпреки това Льоклер издържа, за да вземе първата си победа.

Следващият старт за сезона е в Гран при на Италия след седмица.

Дневник