Приключението на Григор Димитров, наречено US Open 2019, продължава с мач срещу Роджър Федерер на фаза четвъртфинал. След трудни месеци, белязани от срив в играта и ранглистата, българският тенисист ознаменува завръщането си с достигане до четвъртфинал в Ню Йорк, където ще срещне именно Маестрото.

Двубоят между двамата ще от вечерната сесия на поредния състезателен ден и няма да започне преди 2 часа след полунощ. Срещата не Федерер и Димитров е последна от програмата на корт "Артър Аш стейдиъм".

"Голямото завръщане на Димитров под прожекторите ще бъде на най-голямата тенис арена срещу една от най-големите фигури в спорта. Какъв по-добър повод", написа в превюто си за мача сайта на Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP).

Това е едва вторият четвъртфинал на Димитров през 2019 година, като първият беше още през януари на турнира в Бризбейн. Българинът записва най-доброто си представяне на US Open, където дотук игра два пъти осминафинал (2014 и 2016).

С достигането си толкова напред в надпреварата Димитров ще направи и голям скок в ранглистата. Дотук той има гарантирани 360 точки за световната ранглиста, което му осигурява завръщане в Топ 50 на света. Българинът започна US Open на 78-о място, но засега прави скок от 36 позиции.

В деветия състезателен ден на турнира има още три мача. В следобедната сесия са мачовете Елина Свитолина - Джоана Конта и Стан Вавринка срещу Даниил Медведев. Преди Димитров и Федерер на корта във вечерната сесия излиза Серена Уилямс срещу китайката Ванг.

Представянето дотук


Бившият №3 стигна до четвъртфиналите в Ню Йорк след победи над Андреас Сепи, Камил Майхжак и Алекс Де Минор. Димитров загуби сет в първата си среща, но във всеки следващ двубой повишаваше нивото си. Той изигра и с един мач по-малко, след като съперникът му във втори кръг Борна Чорич се отказа поради травма.

Според Димитров досегашните му мачове нямат нищо общо с предстоящото изпитание.

"С оглед на предишните ми мачове с Роджър през годините няма нещо, което да ме прави фаворит, но ситуацията е такава. Оценявам къде съм в момента и през какво минах, но не мога да предположа какво ще се случи. Развълнуван съм от новите предизвикателства, определено", каза българският тенисист.

Федерер започна похода си към шеста титла в Ню Йорк с победа над индиеца Сумит Нагал, когато дори загуби сет. След това Маестрото се справи с Дамир Джумхур, Даниел Еванс и Давид Гофен. Подобно на Димитров той повиши много нивото си в последните си два мача, но и съперниците му не бяха на висота.

"Григор е мой приятел и аз съм щастлив, че той се завръща на добро ниво. След титлата му в Синсинати и тази на финалите в Лондон нещата не се развиха много добре. Мачът е много голяма възможност за него след проблемите, които имаше", каза Маестрото за Димитров.

Двамата често са сравнявани един с друг, а според Федерер няма как да има по-сходни стилове, когато те са заедно на корта.

"Когато сме на корта е трудно да има по-сходни стилове. Мисля, че и двамата много се наслаждаваме да играем един срещу друг. Досега имам успех срещу него, но това е нов мач срещу нов Григор със сигурност", добави Федерер.

Обратно в Ню Йорк след 4 години

"Бейби Федерер" - така Григор Димитров стана известен в тенис средите в началото на своята кариера, като многократно беше сравняван с швейцареца. През годините двамата станаха близки не само като игрови стил, но и в отношенията си.

Федерер беше един от хората, които дадоха тласък в кариерата на българина с демонстративен мач между двамата именно в Ню Йорк през 2015 г. Срещата между тях в "Медисън скуер гардън" ознаменува преминаването на Димитров в агенцията на Маестрото Team 8, което му донесе и много спонсорски договори.

Впоследствие пътищата им се разделиха, за да се пресекат отново в Ню Йорк.

Дотук в съперничеството им Федерер има пълно предимство - седем побед срещу нито една за Димитров. На ниво Голям шлем балансът е 2:0 в полза на швейцареца, като мачовете им бяха на Australian Open 2016 и "Уимбълдън" 2017.

Последният мач между двамата съперници беше през февруари 2018 г., когато на финала в Ротердам Федерер победи българина с 6:2, 6:2 само за 55 минути.

Мачовете между Федерер и Григор Димитров


2013 г. Базел (1/4-финал): Федерер - Димитров 6:3, 7:6 (2)
2014 г. Базел (1/4-финал): Федерер - Димитров 7:6 (4), 6:2
2015 г. Бризбейн (1/2-финал): Федерер - Димитров 6:2, 6:2
2016 г. Бризбейн (1/4-финал): Федерер - Димитров 6:4, 6:7 (4), 6:4
2016 г. Australian Open (3-и кръг): Федерер - Димитров 6:4, 3:6, 6:1, 6:4
2017 г. "Уимбълдън" (1/8-финал): Федерер - Димитров 6:4, 6:2, 6:4
2018 г. Ротердам (финал): Федерер - Димитров 6:2, 6:2

Дневник