Много играчи, но малко звезди", така Германската информационна агенция (ДПА) описа трансферния пазар в Бундеслигата през лятото. На 2 септември точно в 19 часа приключи периодът, в който 18-те тима от германския елит можеха да сключват сделки за нови футболисти. Финалният отчет показва, че сумата през това лято е 705 милиона евро.

За пръв път в историята си Бундеслигата надхвърля сумата от 700 милиона и бележи рекорд. Предишното върхово постижение беше от преди две години, когато бяха похарчени 577 милиона.

Общо са привлечени 159 нови играчи, а в отчета на ДПА не попадат сделките за футболисти под наем и парите, платени за тях.

Най-активен на трансферния пазар беше "Борусия" (Дортмунд), който похарчи 137 милиона за петима футболисти. На "Сигнал идуна парк" пристигнаха Матс Хумелс, Торган Азар, Нико Шулц, Юлиан Бранд и Пако Алкасер, който беше откупен за постоянно.

Веднага след жълто-черните е "Байерн" (Мюнхен), като шампионът похарчи със 7 милиона евро по-малко, но само за трима – Лукас Ернандес, Бенжамен Павар и Михаел Кюсанс. Баварците взеха и двама под наем: Филипе Коутиньо и Иван Перишич.

Освен рекорд по похарчени средства германските клубове бележат такъв и за продажби. Предходните рекорд от 485 млн. от 2017 г. вече е подобрен след сегашните 624 милиона, получени от 18-те клуба.

От всички в Бундеслигата единствено "Вердер" и новакът "Унион" (Берлин) не са продали играчи.

По този показател №1 отново е "Борусия" с получени 130 милиона вро. "Айнтрахт" (Франфурт) капитализира силния си сезон, като продаде част от звездите си за 101 милиона евро.

Дневник