Словенецът Примож Роглич е новият водач в генералното класиране на Обиколката на Испания, след като свали от първото място Найро Кинтана. Колоездачът на "Йъмбо Висма" спечели индивидуалното бягане по часовник в 10-ия етап, за да облече червената фланелка. Това беше и втора етапна победа за Словения, след като в неделя триумфира Тадей Погачар.

Роглич измина дистанцията от 36 км между Журансон и По за 47:05 минути. Той беше единственият колоездач развил над 46 км/ч средна скорост. Втори на 25 секунди зад него завърши Патрик Бевин от ССС, а трети Реми Каваня ("Декьонинк Куикстеп") на 27 секунди.

С етапната си победа Роглич вече има победи в трите големи обиколки и е 20-ият активен колоездач с подобно постижение. През 2019 г. Роглич спечели два часовника в Обиколката на Италия.

Той стартира етапа с шест секунди зад Найро Кинтана, но спечели 3.06 минути на колумбиеца по трасето. Това изправи Кинтана, който носеше червената фланелка, едва на 4-о място.

След 10 етапа най-близкият преследвач на Роглич е световният шампион Алехандро Валверде на 1.52 минути. Мигел Анхел Лопес е трети на 2.11. Точно на 3 минути зад Роглич е Кинтана. Шести е сънародникът на Роглич Тадей Погачар (+3.05), който е най-младият колоездач в тазгодишната Вуелта.

За 10 етапа това е седма смяна на лидерското трико. Три пъти дотук го обличаше Мигел Анхел Лопес, но колумбиецът не го задържа за повече от ден. Между третия и петия етап то беше притежание на Николас Роуч, а в червено дотук бяха още Дилан Тьонс, Никола Еде и Кинтана.

В сряда предстои 11-ият етап в състезанието, който стартира от френския град Сен Пале и завършва в Урдач-Данчаринея в Страната на баските. Етапът е дълъг 180 км и включва три категоризирани изкачвания, както и 2800 метра денивелация.

Дневник