Григор Димитров е полуфиналист на US Open, след като победи рекордьора по титли от Големия шлем Роджър Федерер в невероятен сблъсък в Ню Йорк. Пред пълния "Артър Аш стейдиъм", българинът взе първата си победа над Маестрото след 3:6, 6:4, 3:6, 6:4, 6:2.

Мачът продължи 3 часа и 13 минути. През цялото време Димитров игра на много високо ниво, без да допуска спадове в играта си, а от другата страна на мрежата Федерер беше уязвим. Преди петия сет швейцарецът имаше и физически проблеми.

Срещата беше осма между двамата тенисисти и първа от финала в Ротердам през февруари 2018 г. Дотук Димитров беше взел едва два сета на Маестрото и нямаше победа. Федерер беше единственият от голямата тройка на тениса, срещу когото Димитров нямаше успех.

Това е и едва втора победа в Шлема на Димитров над действащ тенисист от Топ 10, след като преди години надви Анди Мъри на "Уимбълдън", за да стигне отново на полуфинал. Общо успехите му над играчи от Топ 3 на ранглистата вече са шест.

В полуфинала на турнира победителят ще спори срещу Даниил Медведев. Руснакът продължи с отличното си представяне на твърди кортове, след като победи Стан Вавринка със 7:6 (6), 6:3, 3:6, 6:1 за 2.33 часа. Медведев игра на финал в трите подгряващи турнира преди US Open, като спечели титлата в Синсинати.

"Много съм щастлив, физически се чувствах добре. Просто не бях играл на този корт доста отдавна и ми трябваше малко време, за да свикна. Във втория сет намерих своя ритъм и усетих, че имам своя шанс при дълги разигравания. Усетих, че Роджър не беше на 100%, а в такива мачове три от пета всичко може да се случи", каза българинът след срещата.

За трети път в своята кариера българинът ще играе на полуфинал в турнир от Шлема след "Уимбълдън" 2014 и Australian Open 2017. Това е първо достигане до най-добрите четирима в турнир от АТП за Димитров от мастърса в Монте Карло през април 2018 г. Дотук най-доброто представяне на Димитров през годината беше четвъртфинал.

Българинът направи шест аса и допусна седем двойни грешки в двубоя. Той вкара 69% първи сервис и спечели 74% от разиграните точки при него. Бившият №3 в света реализира 35 уинъра при 41 непредизвикани грешки.

При Федерер този показател беше 60 непредизвикани грешки при 40 уинъра за петкратния шампион.

Димитров започна нервно срещата и беше пробит още при първото си подаване. В началните геймове българинът показа доста колебания в играта си, а Федерер доминираше, след като разиграванията бяха кратки, точно по негов вкус. Едва в края на сета Димитров започна да набира ритъм, но това не му помогна да вкара Маестрото в затруднено положение.

Швейцарецът затвори сета със сервис гейм на нула след само 31 минути игра.

Решаващи се оказаха трите тдвойни грешки на Димитров в сета, както и 12-те непредизвикани грешки при само седем уинъра. В първата част Федерер имаше осем уинъра и осем непредизвикани грешки. Маестрото спечели и 85% от точките разиграни на своя първи сервис, без да даде нито една възможност за пробив на българина.

Това не се отрази негативно върху играта на Димитров и той започна много добре втория сет. Бившият №3 откри с гейм на нула, а веднага след това му се отвори шанс да пробие швейцареца. Федерер все пак се защити и измъкна подаването си.

Последваха два убедителни гейма за сервиращите, спечелени на нула, след което Димиитров отново беше сигурен и поведе с 3:2.

В шестия гейм швейцарецът все пак показа колебания и беше пробит след някоии свои грешки. Това даде допълнителна увереност на Димитров и той затвърди пробива, за да се доближи само на гейм от спечелването на втория сет.

Федерер се защити добре, взе подаването си, а после успя и да пробие Димитров, намалявайки изоставането си до 4:5. Маестрото имаше на разположение своя сервис, но Димитров показа достатъчно устойчивост, върна се от 0:30, за да направи три поредни точки и взе сета.

Във втората част разликата дойде от колебанията на Федерер в сервис геймовете му, както и намалените наполовина непредизвикани грешки от Димитиров. Българинът допусна само шест, като направи и 11 уинъра. При Федерер беше обратното с едва 10 уинъра и 12 непредизвикани грешки.

Спечелването на втория сет от страна на българина показа уязвимости в играта на Федерер, като третият в ранглистата вече не беше толкова уверен. Резултатът се движеше гейм за гейм, като тенденцията беше за успех на Маестрото в късите разигравания, а Димитров доминираше в дългите.

В петия гейм българинът се измъкна от критична ситуация, след като изостана с 0:40, но се защити по отличен начин и взе подаването си. Последва експресен гейм за Федерер, след който дойде и пробив в негова полза.

Маестрото рязко повиши нивотоо си, за да пробие Димитров и до края на сета дори не остави шансове на българина. Той увеличи серията си от поредни геймове до четири, като проби и за втори път.

В третия сет по отношение на статистиката тя се върна на нивата от първата част, когато Димитров имаше много по-малко уинъри за сметка на непредизвиканите грешки. Федерер продължи да бъде с равенство - осем срещу осем.

Федерер имаше предимство в началото на четвъртия сет, след като сам си спечели възможността да сервира, но тоова се обърна срещу него. Придвижванет на швейцареца отново не беше на ниво и той допусна ранен пробив, а Димитров бързо го затвърди, за да поведе с 2:0.

Двата поредни гейма за Димитров прекъснаха и серията от четири поредни спечелени от Маестрото. Швейцарецът все пак реагира, като измъкна своето подаване в един много дълъг гейм. Димитров не се огъна и отговори с гейм на нула.

Там някъде Федерер повиши отново нивото си. Швейцарецът показа много стабилна игра, все своето подаване въпреки някои критични моменти и още в следващия гейм докара проблеми на Димитров. Той спечели от две къси топки и успяваше да върне всеки първи сервис на българина, за да стигне и до точка за пробив при 40:30.

Димитров показа характер и обърна развоя на гейма, за да го измъкне по впечатляващ начин, продължавайки да води с 4:2.

Последва маратонски 12-минутен гейм, в който Федерер трябваше да спасява седем възможности за пробив. Димитров беше много стабилен и почти не правеше грешки, докато Маестрото отново беше уязвим и редуваше добри с лоши изяви на корта.

Българинът показа и невероятна защита, като вдигна публиката на крака в един момент, след като отрази смач на швейцареца и спечели точката с минаващ удар, изваден далеч от очертанията на корта.

След трудния гейм за Федерер, Димитров не позволи на свой ред да има проблеми при подаването си. Той беше уверен и агресивен, като направи достатъчно, за да спечели бързо гейма и връщайки обратно напрежението при Маестрото.

Последва гейм на нула за Федерер, след което Димитров сервираше за сета. Геймът не започна никак добре за българина, който се озова в ситуация да догонва от 0:40, но за втори път защити три поредни точки за пробив.

С много битка по корта Димитров спаси пет точки за пробив в гейма и устиска, за да спечели частта с 6:4, с което прати мача в решителен пети сет.

Преди началото на петия сет се стигна и до забавяне, след като Федерер поиска намеса на физиотерапевта. Швейцарецът се прибра в съблекалнята за медицинскии таймаут и след около 5-минутна пауза срещата продължи.

Петият сет започна по същия начин като предишната част, с пробив на сметката на българина. Последва гейм на нула, който затвърди пробива.

Началните два сета пречупиха Федерер, като в играта му вече нямаше тонус, а движението по корта също не беше добро. Димитров се възползва и след двойна грешка на Федерер и свои добри изяви поведе с 3:0. На крилете на вдъхновението той увеличи аванса си до 4:0, след което Федерер спря пропадането си, за да прекъсне и серията на българина.

Последваха убедителни геймове за съперниците, като Димитров поведе с 5:1, но Федерер се нуждаеше само от 78 секунди, за да вземе втори гейм в сета.
Последваха убедителни геймове за съперниците, като Димитров поведе с 5:1, но Федерер се нуждаеше само от 78 секунди, за да вземе втори гейм в сета. След това Димитров не допусна изненада и затвори мача, за да вземе първата си победа над Маестрото.

Дневник