Рекордьорът по спечелване на Големия кристален глобус в Световната купа по ски алпийски дисциплини Марсел Хиршер обяви края на състезателната си кариера. Австриецът, който спечели за осми пореден път Световната купа, слага край на кариерата си на едва 30 години.

В сряда вечер скиорът от Залцбург обяви, че няма да вземе участие в стартовете през този сезон. Още след края на сезон 2018-19 се появиха спекулации за това, но до момента Хиршер отказваше коментар.

"Днес е денят, в който слагам край на моята състезателна кариера. Мисля, че не е голяма изненада за всички, защото последните седмици бяха много бурни за мен. Имам доста причини, в момента съм на върха и това е правилният момент", каза Хиршер на пресконференция в Залцбург.

Хиршер завършва с осем големи глобуса, както и по шест в слалома и гигантския слалом. Със своите 20 глобуса той държи първото място по този показател. Австриецът има 7 световни титли, два златни олимпийски медала и общо 67 победи в световната купа.

Единственият мъж с повече победи е легендарният Ингемар Стенмарк с 86. От действащите скиори (мъже или жени) няма друг с повече победи, като само Микаела Шифрин е близо с 60.

Отказванет на Хиршер е третото на голяма звезда в последните месеци след това на Линдзи Вон и Аксел Лунд Свиндал.

"Тялото ми усеща умората след 12 години на толкова високо ниво. Това винаги може да е достоен аргумент, но истината е, че искам да напусна като шампион", каза още Хиршер.

Сезонът в Световната купа по ски започва в края на октомври с традиционния гигантски слалом в Зьолден, Австрия.

Дневник