Канадската тенисистка Бианка Андрееску е шампионката на US Open, след като победи на финала носителката на шест трофея в Ню Йорк Серена Уилямс - 6:3, 7:5. Срещата продължи само час и 40 минути, но предложи голямо зрелище.

Андрееску е едва на 19 години, като тя е първата тийнейджърка от Мария Шарапова през 2006 г., която печели в Ню Йорк.

Уилямс, която се бореше да спечели 24-а титла от Шлема и да се изравни с легендата Маргарет Корт, реализира 9 аса, но допусна и осем двойни грешки. Нейната съперничка също имаше колебания и макар да спечели само 64% от точките на първи сервис и 39 от тези на втори, имаше успех.

Андрееску завърши с 19 уинъра и 17 непредизвикани грешки, докато при Уилямс показателят беше равен - по 33.

Двете финалистки поставиха рекорд по най-голяма разлика във възрастта между двете участнички в мача за титлата - 18 години. Предишният рекорд беше от 1991 г., когатоо 17-годишната Моника Селеш победи 34-годишната Мартина Навратилова.

Андрееску е първата канадка с титла от Шлема. Тя се присъединява към Наоми Осака и Ашли Барти, които спечелиха титла в последните 12 месеца още при първата си поява на финал. С триумфа в Ню Йорк канадката се изкачва с 10 позиции и ще бъде №5 в света. Уилямс пада с едно място и ще бъде девета.

"В момента толкова много неща ми минават през главата. Да бъда на финал със Серена е невероятно, затова просто опитвах да дишам, колкото мога по-често. Опитах да държа нервите си, не беше лесно, но мисля, че се справих добре през цялата година", каза канадката.

За нея това е трета титла през годината след тези в Индиън Уелс и Торонто. В последния турнир тя надигра именно Уилямс на финала, след отказване на американката. Уилямс губи четвърти финал от Шлема, откакто се завърна на корта, след като роди своята дъщеря. 37-годишната американка обаче обяви, че засега не мисли за отказване.

Дневник