Шарл Льоклер с "Ферари" спечели състезанието за Гран при на Италия, 14-и кръг за сезона във Формула 1. В дебютния си сезон в Скудерията пилотът от Монако зарадва тифозите с успех на легендарното трасе "Монца", който е пръв за "Ферари" от 2010 г., когато Фернандо Алонсо спечели.

Това е втори пореден успех за Льоклер след този на "Спа" преди седем дни. Успехът на "Монца" идва и в седмицата, в която "Ферари" отбеляза своята 90-а годишнина.

Втори зад Льоклер се нареди Валтери Ботас, а трети другият пилот на "Мерцедес" Люис Хамилтън.

Състезанието започна без размествания в челото, като Льоклер поведе колоната пред Хамилтън и Ботас. Зад първите трима нямаше изпреварвания и първата обиколка премина без инциденти.

След спокойното начало Хамилтън беше първият от водещите пилоти, който влезе в бокса. Британецът смени гумите си в края на 19-ия тур и сложи нов комплект, за да излезе на пистата на четвърта позиция.

Само обиколка по-късно в бокса беше и лидерът Льоклер. Най-късният стоп направи Ботас, който влезе в бокса осем обиколки след своя съотборник. Проблеми на трасето имаше Фетел, който се завъртя преди "Варианте Аскари" и потъна в класирането.

Стратегията на "Мерцедес" донесе успех и Хамилтън беше много близо до Льоклер. Пилотът от Монако не успя да се откъсне от световния шампион, а разликата между двамата постоянно беше около 1.5 секунди.

Само 11 обиколки преди финала, когато беше близо до Льоклер, Хамилтън допусна грешка. Световният шампион изпусна точката за спиране на първия шикан и беше изпреварен от съотборника си Ботас.

До края на състезанието Ботас притисна Льоклер и се доближи на по-малко от секунда зад пилота на "Ферари", но след това на свой ред допусна грешка и нямаше шанс повече. Зад първите двама размествания също нямаше.

Дневник